email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a modificat procedura stabilire impozite din oficiu. Consultantul fiscal Adrian Benta ofera explicatii pe aceasta tema. OPANAF 837/2015

formularul 160decizie de impunereOPANAF 837/2015impozite din oficiuproceduraexecutare silita

Dezbatem prin cele ce urmeaza OPANAF 837/2015 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.392/2011 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
    
      Consultati OPANAF 837/2015 aici!

Actul normativ analizat astazi aduce o modificare importanta procedurii de stabilire a impozitelor din oficiu aplicata frecvent in ultimii ani de catre autoritatile fiscale cand contribuabilii nu declara la termenele stabilite impozitele si taxele datorate. Noua procedura analizata in alerta de astazi trebuie inteleasa in contextul intregii proceduri de estimare din oficiu.

Astfel, daca un contribuabil are obligatia sa declare la un termen stabilit de lege impozitele si taxele datorate prin procedura de conformare voluntara si nu realizeaza aceasta obligatie fiscala, autoritatile fiscale au dreptul sa notifice contribuabilul si sa stabileasca din oficiu impozitele si taxele datorate, avandu-se in vedere mai multe elemente cum ar fi istoricul acelui contribuabil sau declaratiile depuse de alti contribuabil privind vanzarile catre acest contribuabil.

In acest sens, autoritatile fiscale au obligatia sa notifice contribuabilii in termen de 15 zile de la termenul de depunere al declaratiilor, adresand acestora instiintarea si notificarea de depunere a declaratiilor. Daca in termen de 20 zile de la aceasta notificare contribuabilii nu indeplinesc obligatia de depunere a declaratiilor fiscale, autoritatile sunt imdreptatite sa calculeze din oficiu impozitele si taxele datorate de acestia.

NU UITATI SA NE URMARITI SI PE FACEBOOK! Click aici!

Actul normativ de baza privind modul de stabilire din oficiu a acestor impozite nedeclarate este OpANAF nr. 3392/2011 ce detaliaza o procedura de analiza a dosarului contribuabilului pentru o perioada de circa 12-36 luni, in functie de situatia proprie a contribuabilului, platitor sau neplatitor de TVA, platitor de alte categorii de impozite.

Astfel, dupa determinarea impozitelor estimate din oficiu se emite formularul 160 "Decizie de impunere din oficiu", document  cu caracter executoriu prin care se pot solicita taxele si impozitele contribuabilului sau se poate incepe o procedura de executare silita.

Modificarea analizata astazi stabileste modul in care se poate desfiinta aceasta decizie de impunere din oficiu cand contribuabilul isi asuma obligatia declarativa insa cu o intarziere.

Principala modificare adusa de actul normativ publicat recent consta in faptul ca aceasta decizie din oficiu se poate desfiinta chiar din initiativa autoritatii fiscale cand se constata faptul ca un contribuabil aflat in sfera impozitului din oficiu isi indeplineste obligatiile declarative.

Astfel, daca in termen de 60 zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu contribuabilul indeplineste obligatia depunerii declaratiilor privind taxele si impozitele datorate de acesta, decizia de impunere din oficiu se desfiinteaza.

In acest sens, prin actul normativ analizat astazi, se introduce formatul referatului privind impunerea din oficiu, respectiv a deciziei de desfiintare a impunerii din oficiu.

 

Autor: drd. ec. Adrian Benta, consultant fiscal
 
 

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 160decizie de impunereOPANAF 837/2015impozite din oficiuproceduraexecutare silita


Data aparitiei: 17 Aprilie 2015

Votati articolul "S-a modificat procedura stabilire impozite din oficiu. Consultantul fiscal Adrian Benta ofera explicatii pe aceasta tema. OPANAF 837/2015":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X