Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

PFA-urile si-ar putea pierde peste 40 la suta din venituri. Sunt amenintate cu plata retroactiva a contributiilor pe 5 ani

Data aparitiei: 30 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA-uriplata contributiilorCASasigurari sanatateANAFamnistia fiscala

Plata contributiilor sociale de catre programatorii din industria IT, responsabili de circa 6% din PIB, ii poate face pe acestia sa se indrepte catre tari in care nu vor avea de indeplinit aceasta obligatie fiscala.  Aceste obligatii se vor aplica insa tuturor PFA-urilor, indiferent de domeniu.

Astfel,  cei care activeaza ca PFA cu profesii de programatori si informaticieni si colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale pot risca sa plateasca toate contributiile sociale retroactiv, pe cinci ani de munca, sau sa aleaga sa renunte la PFA si sa devina astfel angajati cu contract de munca.

In ce priveste sustinerea acestor modificari fiscale de catre companii,  Sorin Istrate, managing partner Contexpert, citat de HotNews.ro, a declarat:

"Este putin probabil ca o multinationala, sau chiar o companie  mare romaneasca, sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca - adica sa plateasca toate taxele si contributiile, pentru a le pastra venitul net neafectat. Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman".

Aici puteti citi despre o veste mai putin buna pe care tocmai au primit-o PFA-urile! Se aplica din 2016!

Amnistia fiscala pentru PFA-uri propusa de ANAF obliga, de fapt, companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, explica HotNews.ro, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati - adica sa le reduca veniturile nete, riscand ca acestia sa isi caute de lucru peste hotare.

Se doreste astfel practic descurajarea muncii cu PFA-urile. In ce priveste platile pe care le datoreaza un PFA, aceeasi sursa aminteste ca o persoana care a optat pentru aceasta forma de organizare plateste impozitul pe venit de 16%, contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5% la venitul net precum si contributia de asigurari sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se incheie contractul de asigurare.

Insa, daca exista si alte venituri din salarii, eventual un contract de munca pe timp partial la care totalul taxelor nu depaseste 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contributiei la pensii (CAS).

In schimb, daca se opteaza pentru inregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.

"In concluzie, obiectivul autoritatilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri in salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii 5 ani", noteaza HotNews.ro, atragand atentia ca se elimina astfel avantajele PFA-urilor si incercand sa forteze angajarea cu contract de munca si pentru un salariu mult mai mic.

Va reamintim ca noul Cod fiscal promite o schimbare semnificativa a felului in care arata mediul fiscal, de la scaderea TVA-ului de la 24% la 19%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, cota de impozitare de 3% din venituri plus 1530 lei trimestrial pentru microintreprinderile fara salariati, cota de impozitare de 35 pentru cele cu un salariat si 1% pentru cele cu doi angajati, pana la introducerea taxarii inverse la livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri si introducerea unei cote de impozit pentru cladiri rezidentiale de 0.08% – 0.2%, pentru cladiri nerezidentiale de 0.2%-1.3% si pentru cladiri nerezidentiale destinate terenului agricol de 0.4%. Aici puteti citi mai multe despre toate modificarile din noul Cod fiscal, valabile din 2016!

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X