Pe adresa redactiei a sosit recent o speta deosebit de interesanta din partea unei societati ce are incheiat un contract de factoring cu o institutie financiara nebancara din spatiul UE - Italia, referitoare la impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti.
Un lucru este cert, legislatia lasa loc de ambiguitati si determina o multime de controverse. In cazul prezentat mai sus, intrebarea adresata consultantilor este pertinenta: care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor aplicabil facturii de dobanda si comision emisa de firma de factoring?
Cu ajutorul specialistului Justinian Cucu va punem la dispozitie un raspuns lamuritor.
Potrivit art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, ca regula generala, venitul din dobanzi realizat de catre nerezidenti, fara distinctie asupra formei de organizare si domeniului de activitate, va face obiectul impozitarii in Romania, cota fiind de 16% potrivit art. 116 alin. (2) lit. d). O serie de scutiri de la impozitarea veniturilor din dobanzi sunt enumerate in cadrul art. 117 lit. b), j) si l) din Codul fiscal, ultima dintre acestea fiind aplicabil in cazul intreprinderilor asociate potrivit art. 124 indice 18 din Codul fiscal.
Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala asupra veniturilor din dobanzi realizate din Romania vor fi incidente dispozitiile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Italia si Romania ratificata prin Decretul nr. 82/1977. Potrivit art. 11 paragraful (2) cota de impozit aplicabila este de 10%, daca nu sunt indeplinite circumstantele de scutire de la paragraful 3.
Asadar, cu exceptia situatiilor particulare prevazute in Codul fiscal sau in Conventia aplicabila veniturile din dobanzi realizate de catre nerezidenti, vor face obiectul impunerii prin aplicarea mecanismelor prevazute mai sus.
Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile obtinute din Romania, insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Enumerarea tipurilor de venituri impozabile este realizata in cadrul art. 115 din Codul fiscal in care, spre exemplu, la lit. k) este precizat ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori. In aceste conditii, serviciul financiar funizat de catre societatea italiana nu este impozabil in Romania, platitorul de venit neavand obligatii declarative sau de plata.
Situatia este diferita in cazul veniturilor din comisioane care se regasesc in sfera veniturilor impozabile in Romania conform art. 115 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste termenul comision, art. 7 pct. 9. din Codul fiscal il defineste ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala.
Distinctia dintre venitul din comision si cel generat de un serviciu prestat de catre societatea nerezidenta determina, in cazul aplicarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri ca urmare a prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, o diferenta de impozitare a acestora.
Daca veniturile de natura comisioanelor se impoziteaza in statul de sursa, veniturile din servicii care nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei nu vor mai face obiectul impunerii in Romania. De aceea este necesar a fi analizata si definitia comisionului cuprinsa in cuprinsul Conventiei care, potrivit art. 13, reprezinta platile facute unei persoane pentru servicii prestate de aceasta in calitate de agent, ceea ce nu este aplicabil in situatia analizata ci, asa cum mentionam mai sus, ne aflam in prezenta unui serviciu care nu este impozabil in Romania.
Justinian Cucu
Consultant fiscal, expert contabil