email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Stabilirea perioadei fiscale pentru Declaratia 112 in anul 2016

declaratia 112stabilirea perioadei fiscaleanul 2016persoane fizice autorizatepfa

Potrivit art. 147, alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora (...) sunt obligate sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Descarcati aici Softul J pentru D112 actualizat la 11 ianuarie 2016.

Termen: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

Potrivit art.147, alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin.(1), platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art.80, alin.(2), in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, depun trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta Fiecarei luni a trimestrului.

Termen: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.

Potrivit art.80, alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;

b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 € si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca.

In vederea stabilirii perioadei fiscale (luna/trimestru), in cazul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributiilor sociale, pentru anul 2016, persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora procedeaza dupa cum urmeaza:

- Determina indicatorii privind numarul mediu de salariati din anul anterior si, dupa caz, veniturile totale realizate in anul anterior pentru stabilirea obligatiei de declarare si plata lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art.147, alin.(6) si (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din Declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior.

Venitul total se stabileste pe baza informatiilor din situatiile financiare ale anului anterior.

- Depun la organul fiscal com petent formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" / formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere", dupa cum urmeaza:

a) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si nu doresc sa opteze pentru regimul lunar, iar in anul 2015 au figurat cu perioada fiscala lunara potrivit legii sau lunara prin optiune, trebuie sa depuna formularul 010/070, completand perioada fiscala trimestru. Termen: pana la data de 15 ianuarie 2016 (art.88, alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala);

b) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pot opta pentru regimul lunar de declarare. Optiunea se comunica organului fiscal competent prin depunerea formularului 010/070. Termen: pana la data de 1 februarie 2016, completand la perioada fiscala lunara prin optiune (art.147, alin.(8) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal);

c) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in anul 2015 au figurat cu perioada fiscala trimestru nu depun formularul 010/070;

d) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, si care doresc sa opteze pentru perioada fiscala lunara, iar in anul 2015 au figurat cu perioada fiscala lunara prin optiune nu depun formularul 010/070;

e) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii lunare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in anul 2015 au figurat cu perioada fiscala trimestru sau lunara prin optiune, trebuie sa depuna formlarul 010/070. Termen: pana la 15 ianuarie 2016, completand la perioada fiscala lunara, potrivit legii;

f) persoanele si entitatile care in anul 2016 au obligatia depunerii lunare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, in anul 2015 au figurat cu perioada fiscala lunara nu depun formularul 010/070.

Persoanele si entitatile care se infiinteaza in cursul anului, cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si persoanelor fizice care exercita profesii libere, precum si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice care, potrivit legii, folosesc personal angajat, aplica regimul trimestrial de declarare incepand cu anul infiintarii daca, odata cu declaratia de inregistrare fiscala, declara ca in cursul anului estimeaza un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si, dupa caz, urmeaza sa realizeze un venit total de pana la 100.000 € (art.147, alin.(10) din Legea nr.227/20115 privind Codul fiscal).

Sursa: AJFP Arges

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112stabilirea perioadei fiscaleanul 2016persoane fizice autorizatepfa


Data aparitiei: 13 Ianuarie 2016

Votati articolul "Atentie! Stabilirea perioadei fiscale pentru Declaratia 112 in anul 2016":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X