Incepand cu situatiile financiare aferente exercitiului financiar 2016 entitatile care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara aplica noi reglementari contabile. Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS- reprezinta standardele adoptate potrivit procedurii prevazute de Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate.
Noile reglementari contabile au fost aprobate prin OMFP 2844/2016 publicat in M.OF.nr. 1020 din 19 decembrie 2016.
Concret, noile reglementari se aplica de catre urmatoarele persoane juridice:
a) societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
b) persoanele juridice prevazute de in Anexa la OMFP 666/2015 privind aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara de catre unele entitati cu capital de stat;
c) alte entitati obligate prin prevederi legale sa aplice reglementarile respective;
d) alte entitati care au optat pentru aplicarea reglementarilor respective, conditiile in care acestea pot opta fiind stabilite prin prevederi legale.
Reglementarile se aplica si de catre entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic care intocmesc situatiile financiare anuale rezultate din retratare si Situatia cuprinzand rezultatele retratarii la data aleasa pentru intocmirea acestora.
Noile reglementari nu se aplica:
- institutiilor de credit;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- institutiilor financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, inscrise in Registrul general;
- institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata;
- Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar;
- entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Intocmirea situatiilor financiare
In scopul intocmirii situatiilor financiare anuale in baza IFRS, entitatile procedeaza la inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii si evaluarea acestora potrivit prevederilor cuprinse in IFRS.
Situatiile financiare anuale individuale, respectiv situatiile financiare anuale consolidate au componentele prevazute de IAS 1.
Retratarea informatiilor
Societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare in cursul exercitiului financiar de raportare intocmesc pentru respectivul exercitiu financiar situatii financiare anuale in baza IFRS prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata in baza Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014. In acest sens entitatile intocmesc o situatie care sa reflecte, pentru fiecare element de bilant si cont de profit si pierdere, diferentele dintre tratamentul contabil potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, si tratamentul prevazut de Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. Incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care valorile lor mobiliare devin admise la tranzactionare, societatile organizeaza si conduc contabilitatea in baza Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.
In scopul intocmirii prin retratare a situatiilor financiare anuale, entitatile aplica prevederile Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), inclusiv prevederile IFRS 1 "Adoptarea pentru prima data a Standardelor Internationale de Raportare Financiara". In acest sens, situatia pozitiei financiare, parte componenta a situatiilor financiare anuale, cuprinde informatii corespunzatoare sfarsitului exercitiului financiar de raportare, sfarsitului exercitiului financiar anterior celui de raportare si inceputului exercitiului financiar anterior celui de raportare. De asemenea, situatia rezultatului global cuprinde doua coloane de informatii, corespunzatoare exercitiului financiar curent (de raportare) si exercitiului financiar anterior celui de raportare.
In scopul intocmirii situatiilor financiare entitatile procedeaza la intocmirea balantei de verificare cuprinzand informatii determinate in baza reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, efectuarea si inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de retratare, obtinandu-se balanta de verificare ce cuprinde informatii determinate potrivit prevederilor IFRS.
Balanta de verificare cuprinzand informatii determinate potrivit prevederilor IFRS sta la baza intocmirii situatiilor financiare anuale.
Aceste prevederi nu se aplica de catre entitatile care au declarat explicit si fara rezerve ca au intocmit situatii financiare anuale in baza IFRS si care se incadreaza in cazurile prevazute expres de IFRS 1.