Au obligatia de a depune formularul 600 persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente(venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din profesii liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala) si care indeplinesc urmatoarele conditii, dupa caz:
a) venitul realizat in anul 2016, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
b) venitul lunar estimat in anul 2017 a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;
c) valoarea lunara a normelor de venit in anul 2017 obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.
Nota: Castigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2017.
# Termen de depunere:
- pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale,
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii in cursul anului fiscal.
Important! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.
# Modalitati de depunere:
- pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal,
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire,
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa de depunere a declaratiilor, in conformitate cu prevederile legale.
# Organul fiscal competent: Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.
# Cota de contributie de asigurari sociale: Cota de contributie de asigurari sociale de stat pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente este cota pentru contributia individuala, respectiv 10,5% . Contribuabilii pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazuta la art. 138, respectiv 26,3%.
Sectiunea III "Optiune privind cota de contributie de asigurari sociale" din formularul 600 se bifeaza, dupa caz:
- casuta corespunzatoare optiunii pentru aplicarea cotei integrale de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca;
- casuta corespunzatoare renuntarii la optiune, de catre persoanele care au optat anterior, pentru aplicarea cotei integrale de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, si renunta la aceasta optiune.
Formularul 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" a fost aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr.3655/2015, modificat prin Ordinul nr.3696/2016.
Sursa: DGFP Neamt