Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Scoatere din evidenta clienti cu sume incasate in plus. Ce inregistrari contabile facem?

Ultima actualizare: 06 Februarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
creantescoatere din evidentainregistrari contabileinventariereOMFP 1802/2014

Stabilim mai jos cum se inchid sumele platite in plus de catre clienti, sume care nu mai pot fi restituite si care sunt mai vechi de 3 ani.

Potrivit prevedererilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, punctul 328, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
 
Deci, putem spune ca reglementarea contabila ne avertizeaza ca, daca scadem din evidenta creante sau datorii prescrie, trebuie sa avem dovada ca am depus toate diligentele pentru decontarea lor.
 
In ceea ce priveste sumele platite in plus de catre clienti mai vechi de 3 ani, societatea poate invoca prescriptia extinctiva pentru eliminarea creantelor incasate in plus din contabilitate in cazul in care nu vi s-a solicitat restituirea acestor sume de catre clientii dumneavoastra.
 
Regula generala privind exigibilitatea TVA este ca aceasta intervine atunci cand se incaseaza un avans. In concluzie ar fi trebuit sa colectati TVA pentru aceasta creanta iar la sfarsitul exercitiului financiar cu ocazia inventarierii patrimoniului sa trimiteti un extras de cont cu sumele din contabilitatea dumneavoastra acestor clienti. In cazul in care, nu a-ti primit niciun raspuns sa  procedati la eliminarea acestor creante dupa termenul de 3 ani de la primirea creantelor respective.
 
Pe baza unui proces verbal,  prin care sa justificati aceasta actiune inregistrati contabil:
419 "Clienti-creditori"          =      7588 "Alte venituri din exploatare"
 


Asadar, numai daca la inventariere nu a-ti constatat ca lipsesc marfuri din stoc (s-a omis facturarea) si ca aveti creante incasate in plus si va incadrati in termenul de prescriptie catre trebuie sa fie mai mult de 3 ani puteti proceda la eliminarea din evidenta a clientilor respectivi.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X