Noi modificari legislative inseamna, aproape de fiecare data, noi posibile interpretari eronate si greseli din partea contribuabililor persoane fizice si juridice. Pentru a intelege la timp aceste modificari, este esential sa fiti informati si sa aveti la indemana surse de incredere.
Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 175/2017 a fost publicat O.P.A.N.A.F. nr. 869/2017 privind modificarea si completarea O.P.A.N.A.F. nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Prezentam succint modificarile si completarile aduse "Declaratiei privind obligatiile de plata la
bugetul de stat" – formular 100:
- la anexa nr. 3 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat", pozitia 64 "Impozit pe
constructii" se abroga;
- la anexa mentionata anterior au fost introduse doua noi pozitii, respectiv,
>> "72. Impozit specific unor activitati";
>> "73. Impozit pe veniturile din pensii";
- referitor la termenul de depunere a formularului 100:
>> pentru impozitul specific unor activitati termenul este semestrial, respectiv pana la data de
25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului (incepand cu anul 2017),
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
>> pentru impozitul pe veniturile din pensii, termenul este lunar (incepand cu obligatiile aferente
lunii februarie 2017).
Cu privire la obligatiile de plata care au ca termen de declarare si/sau scadenta data de 25
decembrie, a fost introdusa o atentionare prin care acestea sunt scadente si/sau se declara pana la data de 21 decembrie. In situatia in care data de 21 decembrie este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si/sau se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.
- la anexa nr. 4, Sectiunea B-“Date privind creanta fiscala", subpunctul 3.1.3, primul paragraf al alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau a caror pondere a veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv ori care incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 48 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia declararii impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute de lege sau incepand cu trimestrul in care au inceput sa desfasoare activitatile respective".
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila