Vom prezenta astazi un caz care are urmatoarele date. La sfarsitul anului 2017, soldul creditor al contului 121 este de 1.900.000 lei, iar profitul reinvestit aferent anului 2017 este de 336.000 lei.
Rezerva legala este integral constituita. Vom afla in randurile de mai jos care este monografia contabila atat la finalul anului 2017, cat si la inceputul anului 2018 in ceea ce priveste conturile 121, 129, 1068.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit punctului 421 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil:
129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Potrivit punctului 422 din Reglementarile contabile, evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.
Astfel, constituirea rezervelor obligatorii privind profitul reinvestit, la sfarsitul anului 2017, se efectueaza prin inregistrarea contabila:
129 = 1068/analitic reinvestit
Suma care se repartizeaza la alte rezerve este suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale. In cazul in care aveti rezerva legala constituita deja, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutire se va transfera la alte rezerve.
In luna ianuarie 2018 se inchide contul 121 prin 129 si 1171:
121 = 129
si in creditul contului 117 se inregistreaza profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat, evidentiat la inceputul exercitiului financiar urmator in rezultatul reportat:
121 = 1171
Ulterior, in debitul contului 117 se inregistreaza profitul net realizat in exercitiile financiare precedente si care se repartizeaza in exercitiile financiare urmatoare pe destinatiile aprobate de adunarea generala a actionarilor/asociatilor, potrivit legii.
In baza hotararii AGA, in anul 2018, inregistrati repartizarea profitului:
1171 = %
1068 valoarea profitului repartizat la alte rezerve (care nu sunt obligatorii)
457 valoarea profitului repartizat la dividende
1171 valoarea profitului repartizat pentru pierderi reportate
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.