Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Microintreprinderi neplatitoare de TVA. Cum se inregistreaza o limitare de 50%?

Data aparitiei: 08 August 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Microintreprinderi neplatitoare de TVA. Cum se inregistreaza o limitare de 50%?
impozittvamicrointeprindereconturi contabile

Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA, care foloseste, in baza unui contract de comodat, autoturismul proprietate personala a administratorului. In primul rand vom afla de la expert daca trebuie folosit un model standard de contract de comodat sau nu.

Pentru a inregistra cheltuielile cu combustibil, intretinere, reparatii, asigurari aferente masinii in procent de 50% (acest autoturism nefiind folosit exclusiv pentru activitatea microintreprinderii), ce inregistrari contabile se fac? Cum se delimiteaza in contabilitate partea de 50% deductibila si cea de 50% nedeductibila (atat timp cat impozitul datorat este determinat in functie de totalul veniturilor realizate de microintreprindere si nu in functie si de cheltuieli)?

 

Iata raspunsul specialistului!


Societatea poate incheia un contract de comodat cu orice persoana fizica care detine in proprietate un autoturism (inclusiv cu administratorul) pentru folosirea acestuia. Nu exista un model standard de contract, poate fi utilizat un contract care sa contina neaparat partile, conditiile de cedare a folosintei, suportarea cheltuielilor.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, intrucat autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii cheltuielile sunt deductibile limitat la determinarea rezultatului fiscal, conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal. Cheltuielile sunt deductibile in limita de 50% prevazuta la acest articol.

Prevederile art. 25, alin. (3), lit. l) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, limiteaza cheltuielile numai pentru vehiculele rutiere motorizate cu o masa totala autorizata de 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 scaune de pasageri (inclusiv al soferului) la 50%, daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

”1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.”
 
Pentru vehiculele care nu se incadreaza in categoria expres prevazuta de legea fiscala nu se aplica limitarea cheltuielilor cu combustibilul, cu asigurarea, cu intretinerea si  reparatiile etc.
Astfel, in cazul autoturismelor utilizate in scopul economic al societatii, in baza contractelor de comodat, este posibila decontarea anumitor cheltuieli cu exceptia cheltuielilor privind asigurarea CASCO si RCA. Cheltuielile cu asigurarile emise pe numele altei persoane, nu sunt deductibile.

Justificarea cheltuielilor efectuate cu bonuri fiscale se face cu ajutorul decontului de cheltuieli, la care trebuie sa fie anexate bonurile fiscale respective.

Decontul de cheltuieli trebuie aprobat de conducerea societatii. Numai in aceste conditii se pot inregistra in evidenta contabila cheltuielile effectuate cu autoturismul luat in comodat.

Din punct de vedere al TVA, conform prevederilor de la pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298  din Codul fiscal, in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, insa utilizarea foii de parcurs este obligatorie.

Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Justificarea utilizarii vehiculelor mentionate se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foilor de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometri parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
 
In cazul unei societati platitoare de TVA, monografia contabila este urmatoarea:

- inregistrarea facturii/bonului fiscal de combustibil/reparatii/service:

         %       = 401    
     6022
sau 611
sau  628                 

4426                    

- limitarea dreptului de deducere a TVA (reintregeste costul de achizitie a  combustibilului/reparatiei):

      6022      =  4426      
 sau 611
 

Concluzie!

In cazul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA, din punct de vedere fiscal nu va intereseaza limitarea cheltuielilor sau limitarea tva la 50 %, deoarece impozitul se calculeaza numai asupra veniturilor iar TVA nu platiti.Justificarea cheltuielilor se face in baza documentelor justificative iar pentru o evidenta stricta puteti sa creati analitice la conturile de cheltuieli utilizate pentru autoturismul respectiv.


 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu – Expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X