OG 16/2022 sa adus modificari privind cota de impozitare pentru dividende, ceea ce a starnit numeroase controverse. Multe companii inca nu stiu daca pentru dividendele interimare distribuite in 2022 trebuie sa plateasca 5% sau 8%.
De exemplu, ce cota de impozitare se aplica pentru o societate care declara in decembrie 2022 cu scadenta 25.01.2023, dar contine si dividende interimare.
Cota de impozit pentru dividende - 5% sau 8%: raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor de la art. 97 alin (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii.
Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Pentru dividendele distribuite si neachitate in anul 2022, cota de impozit este de 5%.
Prin ordonanta 16/2022 la art. I pct. 44, se mentioneaza ca la articolul 97 alineatul (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)
Potrivit prevederilor de la art. IX din aceasta ordonanta, prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii: a)prevederile pct. 3 referitor la modificarea art. 43 alin. (2) si (5), pct. 44, 89 si 92 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023;
Asadar, cota de 8% se aplica pentru veniturile din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023.
De asemenea, exista si un proiect in curs de aprobare pentru aprobarea OG 16/2022, prin care se aduc clarificari privind aceste aspecte prin introducerea unui nou articol, prin care se specifica, ca pentru dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cota de impozit este de 5%, fara recalcularea impozitului, dupa regularizarea acestora in baza situatiilor financiare anuale.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal.