Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Declararea contractelor de inchiriere vizeaza si firmele? Raspunsul specialistului

Data aparitiei: 07 Martie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declararea contractelor de inchiriere vizeaza si firmele? Raspunsul specialistului
contracte de inchirieretvasrlog 16/2022

Declararea contractelor de inchiriere la ANAF a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2023. Persoanele fizice sunt primele vizate pe lista de obligatii a institutiei, insa ce prevede legislatia in cazul firmelor? 

Locatarul nu poate deduce TVA aferenta facturilor de chirie daca locatorul nu transmite documentul trimis la finante? Ambele societati sunt SRL-uri.

Care sunt principalele probleme intampinate in 2023 de firmele care obtin venituri din chirii? Specialistii Rentrop & Straton au selectat 50 dintre cele mai reprezentative intrebari sosite pe adresa serviciului nostru de consultanta si vi le pun acum la dispozitie impreuna cu solutiile corecte, explicate impecabil. Le gasiti grupate intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile! 

Declararea contractelor de inchiriere - firme: raspunsul specialistului

Incepand cu 01.01.2023, potrivit art. I pct. 50 din OG 16/2022:

La articolul 120, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (6 1) si (6 2), cu urmatorul cuprins:

(6 1) Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.

(6 2) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (6 1) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit prevederilor de la pct. 57 din OG 16/2022:

La articolul 133, dupa alineatul (22) se introduce un nou alineat, alin. (23), cu urmatorul cuprins:


(23) In cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora.

Aceste prevederi sunt aplicabile exclusiv persoanelor fizice.
Pentru persoanele juridice nu sunt prevazute obligatii referitoare la declararea contractelor de inchiriere.

Prin urmare, avand in vedere ca ambele societati sunt srl-uri, consider ca nu exista obligativitatea declararii contractului de inchiriere si, implicit, nu exista incidente din punct de vedere al tva pentru o astfel de tranzactie.

 

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X