email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studii de caz: TVA-ul aferent garantiei este TVA de plata sau TVA neexigibil?

studii de caztvatva neexigibiltva de plata

Intrebare:

Societatea comerciala Repacom, in calitate de vanzator, incheie ctr.de v/c in data de 18.04.2007 cu societatea A&T pentru vanzarea constructie si teren in valoare totala de 8.750.000 EUR plus TVA ( taxare inversa ).

Intrucat la acea data exista o notificare in baza Legii 10/2001 pentru o cota din teren ( actiunea in justitie a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti Sectia IV Civila ), la cererea Cumparatorului s-a introdus o clauza in contract, care stipuleaza ca suma de 328.125 EUR se constituie ca garantie pentru indeplinirea intocmai si la termen a obligatiei vanzatorului ca in termen de maxim 10 ani sa prezinte un certificat eliberat de instanta judecatoreasca competenta/sentinta, din care sa rezulte respingerea definitiva si irevocabila a actiunii respinsa deja de instanta de fond.

Pentru aceasta a fost incheiat un contract de escrow intre Repacom, in calitate de vanzator si A&T, in calitate de cumparator, pe de o parte, si SC LIBRA BANK SA BUCURESTI. in calitate de AGENT ESCROW pe termen de 10 ani, deschizandu-se un cont pe numele vanzatoarei.

Acest cont a fost alimentat cu suma de 325.125 EUR pana la data de 14.01.2008, fiind purtator de dobanda, aceasta urmand a fi platita ca accesoriu la Fondul escrow, odata cu plata acestuia.

Intucat suma de 328.125 EUR a fost consemnata in acest cont, vanzatorul a inregistrat aceasta suma in imobilizari financiare, iar TVA - ul aferent in TVA neexigibil, pe baza facturii emise pe numele cumparatorului, la solicitarea acestuia.

Inspectorii AFP sector 2, aflati in control la vanzator ( Repacom ), considera ca TVA - ul aferent sumei depuse drept garantie ca fiind TVA de plata, desi pana la emitere hotararii definitive si irevocabile a instantei, nu se poate spune ca s-a efectuat transferul de proprietate pe suprafata notificata in baza Legii 10/2001 pana la emiterea acestei hotarari a instantei.

Intrebarea este daca TVA -ul aferent acestei garantii este TVA de plata, sau este neexigibil, devenind exigibil la data cand se face efeciv transferul de proprietate si pentru suprafata in litigiu.

Raspuns:

╬n cazul bunurilor imobile nu este suficient─â ţncheierea unui simplu contract ţntre dou─â persoane juridice ┼či emiterea facturii de c─âtre proprietar.

Formalitatea impus─â de lege pentru transferul valabil prin vanzare a dreptului de proprietatea asupra unui bun imobil const─â ţn ţncheierea contractului in forma autentica. Din punct de vedere legal, in aceasta perioada se pot face o serie de investigatii preliminare ţn vederea determin─ârii regimului juridic al imobilului, cum ar fi, de exemplu, obtinerea extraselor informative de la birourile de carte funciara competente.

Pentru orice vÔnzare de cl─âdire sau teren trebuie respectate, pe lÔng─â reglement─ârile cuprinse ţn Codul civil, codul comercial ┼či prevederile Legii cadastrului ┼či a publicit─â┼úii imobiliare nr. 7/1996, republicat─â ţn Monitorul Oficial al RomÔniei, Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006. Este necesar s─â fie respectate formalit─â┼úile de publicitate imobiliar─â astfel ţncÔt transferul dreptului de proprietate s─â fie opozabil ter┼úilor.

╬n legisla┼úia fiscal─â reg─âsim obligativitatea respect─ârii acestor prevederi de ordin juridic. ╬n acest context, ţn Codul fiscal, la articolul 134^1 alineatul 3 din Codul fiscal, se precizeaz─â momentul faptului generator pentru livrarea de bunuri imobile. Acest fapt intervine la data la care sunt ţndeplinite formalit─â┼úile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vÔnz─âtor la cump─âr─âtor. De abia dup─â ţndeplinirea acestor formalit─â┼úi care oblig─â la ţncheierea contractului ţn form─â autentic─â, furnizorul trebuie s─â emit─â factur─â de vÔnzare a bunului imobil. Dac─â aceste formalit─â┼úi au fost ţndeplinite, ţnseamn─â c─â bunul imobil se consider─â livrat de c─âtre firma dvs.

D.p.d.v. al TVA, sumele reprezentÔnd garan┼úii pentru executarea contractelor nu reprezint─â opera┼úiuni economice in sfera de aplicare a TVA, deoarece nu pot fi considerate nici:

-┬álivr─âri de bunuri a┼ča cum sunt definite la articolul 128 ô transferul dreptului de a dispune de bunuri ca ┼či un proprietarö;

-┬áprest─âri de servicii a┼ča cum sunt definite articolul 129 ôorice opera┼úiune care nu constituie livrare de bunuriö.

Pentru a fi impozabil─â ţn RomÔnia d.p.d.v. al TVA, opera┼úiunea trebuie s─â ţndeplineasc─â patru condi┼úii cumulative men┼úionate la articolul 126, alineatul 1:

1. opera┼úiunea s─â fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, ţn sfera taxei, efectuat─â cu plat─â;

2. locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor s─â fie considerat ţn RomÔnia, conform articolului 132 sau 133;

3. livrarea bunurilor sau prestarea serviciului să fie realizată de o persoană impozabilă care acţionează ca atare;

4. livrarea bunurilor ┼či prestarea serviciilors─â fie rezultatul desf─â┼čur─ârii unei activit─â┼úi economice.

Deci, constituirea garan┼úiei nu ţndepline┼čte niciuna din cele patru condi┼úii.

Prin ţntrebarea formulat─â nu a┼úi precizat valoarea facturat─â : 8.750.000 euro cu men┼úiunea ôtaxare invers─âö sau 8.421.875 euro (8.750.000 euro ľ 328.125 euro).

╬n situa┼úia ţn care factura de vÔnzare a bunului imobil a fost efectuat─â la valoarea integral─â negociat─â prin contract de 28.043.160 lei (8.421.875 euro x 3,3298 lei/euro = 28.043.160 lei), f─âr─â a fi diminuat─â cu valoarea garan┼úiei, se poate demonstra faptul c─â suma de suma de 328.125 euro reprezint─â ţntr-adev─âr garan┼úie, f─âr─â a reprezenta contravaloarea par┼úial─â a bunului vÔndut.

*┬áţnregistrarea facturii emise ţn regim de taxare invers─â:

 *

(8.750.000 euro x 3,3298 lei/euro = 29.135.750 lei)

461 = 758 29.135.750 lei

ôDebitori diver┼čiö ô Alte venituri din activitatea

exploatareö

 

*┬áţncasarea facturii diminuat─â cu valoarea garan┼úiei :

(328.125 euro x 3,3298 lei/euro = 1.092.591 lei)

(29.135.750 lei - 1.092.591 lei = 28.043.159 lei)

5121 = 461 28.043.159 lei

 

* evidenţierea garanţiei acordate cumpărătorului:

5121 = 167 1.092.591 lei

ôCont Libraö

 

De asemenea, v-ar fi ajutat foarte mult dacă respectiva garanţie ar fi urmat regimul juridic al garanţiei reale mobiliare reglementat prin titlul VI din legea nr. 99 din 26 mai 1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice.

Regimul juridic al garan┼úiilor reale mobiliare astfel reglementat este destinat s─â asigure ţndeplinirea unei obliga┼úii civile sau comerciale n─âscute din orice contract. Pentru constituirea unei garan┼úii reale mobiliare se ţncheie un contract distinct ţn baza c─âruia se constituie o garan┼úie real─â ţn bunuri sau drepturi ţn beneficiul vÔnz─âtorului. Contractul de garan┼úie se ţncheie ţn form─â autentic─â sau prin ţnscris sub semn─âtur─â privat─â ┼či garan┼úia se ţnscrie ţn Arhiva Electronic─â de Garan┼úii Reale Mobiliare. Constituirea garan┼úiei ţn numerar ┼či ţnregistrarea acesteia ţn Arhiva Electronic─â poate fi dovedit─â prin extrasul de cont ôescrowö a c─ârei constituire are drept scop blocarea unor sume de bani pana la indeplinirea unor conditii specificate intr-un angajament scris incheiat intre doua parti, ca garantie a utilizarii sumelor strict pentru destinatia stabilita sau ca masura asiguratorie a realizarii obiectivelor stipulate in respectivul angajament scris.

╬n situa┼úia ţn care factura de livrare a bunului s-a emis doar pentru suma de 28.043.159 lei (29.135.750 lei - 1.092.591 lei = 28.043.159 lei lei) reprezentÔnd diferen┼úa dintre valoarea contractat─â ┼či valoarea garan┼úiei, factura emis─â ţn anul 2008 drept garan┼úie poate fi considerat─â de c─âtre organul de inspec┼úie fiscal─â drept baz─â de impozitare a TVA, chiar dac─â a fost ţnregistrat─â de firma dvs. ţn contul 167.

Consider c─â prin emiterea ţn data de 14.01.2008 a facturii de garan┼úie cu TVA colectat─â, sum─â apreciat─â de dvs. neexigibil─â, a indus ţn eroare echipa de inspec┼úie fiscal─â. De altfel, cunoscÔnd faptul c─â valoarea garan┼úiilor nu intr─â ţn sfera de TVA, firma dvs. nu trebuia s─â emit─â factur─â cu TVA colectat─â pentru aceast─â sum─â, fiind suficient─â emiterea unei facturi pe care se ţnscriau cel pu┼úin urm─âtoarele dou─â men┼úiuni:

- garanţie conform contract nr. ......./data;

-┬ánu intr─â ţn sfera de TVA;

Trebuie s─â re┼úine┼úi faptul c─â ţn legisla┼úia fiscal─â, exigibilitatea TVA pentru sumele ţncasate drept garan┼úie a fost acceptat─â la amÔnare la plat─â (TVA neexigibil─â) pÔn─â la data ţncas─ârii acestora de la beneficiari doar pentru garan┼úiile negociate prin contractele de construc┼úii cu scopul de a se acoperi eventualele reclama┼úii privind calitatea lucr─ârilor de construc┼úii-montaj.

AmÔnarea exigibilit─â┼úii TVA pÔn─â la data de 31.12.2006 era aplicabil─â numai ţn situa┼úia ţn care erau respectate dou─â condi┼úii cumulative:

*┬ágaran┼úia era re┼úinut─â efectiv din contravaloare lucr─ârilor de construc┼úii-montaj efectuate de constructor ┼či acceptate de beneficiar;

*┬áre┼úinerea garan┼úiei era reflectat─â ţn factura fiscal─â emis─â de constructor.

╬ncepÔnd cu data de 1 ianuarie 2007, ţn baza prevederilor articolului 161 alineatul 21 nu s-a mai permis amÔnarea exigibilit─â┼úii TVA nici pentru sumele re┼úinute de beneficiari drept garan┼úii de bun─â execu┼úie re┼úinute din contravaloarea lucr─ârilor de construc┼úii-montaj .

ConstatÔnd faptul c─â firma dvs. a emis o factur─â, echipa de inspec┼úie fiscal─â nu a mai analizat fenomenul economic ţnregistrat ţn eviden┼úa contabil─â prin contul 167 (inclusiv TVA), a considerat suma TVA neexigibil─â drept exigibil─â ┼či urmeaz─â astfel s─â stabileasc─â diferen┼úe suplimentare de plat─â TVA. De altfel, organul de inspec┼úie fiscal─â, f─âr─â a analiza fenomenul economic, poate stabili obliga┼úie de plat─â ţn baza prevederilor articolului 150 denumit ôPersoana obligat─â la plata taxei pentru opera┼úiunile taxabile din RomÔniaö, alineatul 3 conform c─âruia ô orice persoan─â care ţnscrie taxa pe o factur─â ůů este obligat─â la plata acesteia.ö.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studii de caztvatva neexigibiltva de plata

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 Octombrie 2009


Votati articolul "Studii de caz: TVA-ul aferent garantiei este TVA de plata sau TVA neexigibil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 19 Octombrie 2009 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X