Â
de Gabriela Chirazof, valabil la 18-Aug-2010
Intrebare: Legea 118/2010 art.2 alin. 1a prevede:
Art. 2. - (1) Se reduc cu 25% urmatoarele drepturi de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora:
a)cuantumul drepturilor reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prevazute in anexa nr. V3 la Legea-cadru 330/2009 si in HG 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare in valuta si celelalte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare;
Codul fiscal stabileste la art. 21 alin. (3) lit. b) ca suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este deductibilia in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
In aceasta situatie diurna acordata salariatilor romani din societatile private, pentru deplasari in Romania este redusa?
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Raspuns:
Salariatii delegati, precum si cei detasati au dreptul, potrivit dispozitiilor art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, la o indemnizatie in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Â
Pentru salariatii autoritatilor si institutiilor publice conditiile acordarii si cuantumul acestor indemnizatii sunt prevazute in acte normative, in mod distinct in functie de locul deplasarii: in Romania sau in strainatate.
Â
Astfel, actul normativ care stabileste drepturile si obligatiile personalului in cazul deplasarilor in interesul serviciului in Romania este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
Â
Actele normative care reglementeaza dreptul la indemnizatia in valuta pentru personalul autoritatilor si institutiile publice trimis in strainatate in misiune permanenta sau pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar sunt tocmai cele prevazute in dispozitiile art. 2 alin. 1 lit. a) din Legea 118/2010.
Â
Reducerea cu 25% a drepturilor de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice vizeaza, potrivit art. 2 alin. 1 lit. a) din Legea 118/2010, „cuantumul drepturilor reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar”, nicidecum drepturile aceluiasi personal pentru deplasarile in Romania in interesul serviciului, drepturi reglementate distinct, dupa cum am mentionat anterior, prin HG 1860/2006.
Â
Asadar, prin Legea 118/2010 nu se reduce cuantumul indemnizatiei de deplasare cuvenite personalului autoritatilor si institutiilor publice pentru deplasarile in Romania in interes de serviciu.
Â
Pe de alta parte, cuantumul diurnei se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate, fara ca nivelul acesteia sa poata fi mai mic decat cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 45 lit. b) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Â
Asadar, diurna acordata salariatilor romani din societatile private pentru deplasari in Romania, dar si in strainatate, nu poate fi redusa decat prin modificarea cuantumului diurnei in aceeasi modalitate prin care aceasta a fost stabilita, respectiv prin negociere “la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate” sau direct intre angajatorul privat si salariat.
Â
Ceea ce se poate reduce si poate sa afecteze interesele societatilor private este suma cheltuielilor ce se deduce la calculul impozitului pe profit ca urmare a micsorarii nivelului legal al indemnizatiei stabilite pentru personalul institutiilor publice. Astfel, o reducere a cuantumului indemnizatiei de deplasare in interesul serviciului pentru personalul institutiilor publice va atrage automat o suma mai mica care va fi deductibila la calculul impozitului pe profitul societatii private, atata vreme cat suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice conform dispozitiilor art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Â
Prin urmare, cuantumul diurnei acordate salariatilor romani din societatile private pentru deplasari in Romania in interesul serviciului nu este redusa in baza art. 2 alin. 1 lit. a) din Legea 118/2010.
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.