email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul de strornare al unei facturi dupa 2 ani

facturacontractstornare


Intrebare:
In anul 2008 societatea a emis catre un client, conform clauzelor contractuale, o factura de 11.900 (10.000+1900 TVA) lei reprezentand penalizari ca urmare a renuntarii unilaterale la con-tract.

S-a ajuns in instanta castigul de cauza avandu-l insa clientul. In aceasta situatie, societatea noastra, in baza sentintei finale si irevocabile in cadrul careia s- a considerat ca aceasta penalizare nu trebuia facturata, are dreptul ca in anul 2010 sa emita factura de stornare pe suma de 11.900 lei? Si daca da, cu ce cota de TVA (19 sau 24)?

Raspuns:
Intr-adevar, penalitatile nu intra in baza de impozitare a TVA, motiv pentru care nu trebuia colec-tata TVA la cuantumul penalizarilor pentru nerespectarea clauzelor contractuale.

Majorarile de intarziere nu intra in baza de impozitare a TVA, fapt reglementat prin Codul fiscal, art. 137, alin. 3, lit. b conform caruia,, Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru ne-indeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau ta-rifele negociate”.

Calcularea penalitatilor sau a majorarilor de intarziere nu reprezinta o operatiune economica impo-zabila realizata de firma dvs. ci doar o clauza contractuala care permite firmei dvs. sa sanctioneze pe cli-entului rau platnic.

Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca patru conditii cumulative mentionate la articolul 126, alin. (1):

* operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;


* locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
* livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
* livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice;

De asemenea, la incadrarea unei operatiuni in categoria “impozabile” trebuie luate in considerare si prevederile pct. 2 alin. (1) din norme metodologice de aplicarea ale art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, prin care se reglementeaza faptul ca operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din cele patru conditii nu este indeplinita. Asa cum se poate constata, penalitatile nu indeplinesc niciuna din cele patru conditii enumerate.

Inca un argument pentru a nu considera calcularea de penalitati drept operatiune impozabila sunt si prevederile cuprinse la punctul 7 alineatul 9 din normele metodologice de aplicare a articolului art. 129 prin care se regelementeaza faptul ca sumele platite drept compensatie pentru incetarea contractului sau drept penalitati pentru neindeplinirea unor obligatii prevazute de partile contractante nu sunt considerate prestari de servicii efectuate cu plata.

Majorarile de intarziere sunt efectul nerespectarii clauzei contractuale de decontare a contravalorii unor bunuri livrate sau a unor servicii prestate. Pentru afirmatia conform careia nu este obligatorie emi-terea unei facturi pentru majorarile de intarziere, aduc drept argument textul din Codul fiscal, art. 155, alin. (1) conform caruia firmele care “efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei……… trebuie sa emita o factura catre fiecare bene-ficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei……”.

Deci, o factura trebuie emisa doar pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. Asa cum rezulta din textul de lege, nici nu trebuie emisa o factura pentru penalitatile de intarziere, dar nici nu se interzice emiterea acesteia. In practica, in astfel de situatii se obisnuieste emiterea unei facturi desi ar fi suficienta doar o nota de decontare privind modul de calcul al majorarilor de intarziere reglementate prin contractul incheiat intre parti. Totusi, este recomandabil sa emiteti o factura cu valoarea totala a majora-rilor de intarziere la care sa anexati si modul de calcul al acestora.

In situatia prezentata de dvs., trebuie efectuata ajustarea bazei de impozitare. Regula generala pre-vede ca pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA este aplicabila cota de TVA in vigoare la data fap-tului generator, deci cota in vigoare la data emiterii initiale a facturii.

Astfel, daca operatiunea a fost efec-tuata pana pe data de 30 iunie 2010, inclusiv, iar baza de impozitare trebuie ajustata ulterior acestei date, pentru efectuarea ajustarii se aplica cota de TVA de 19% chiar daca, incepand din data de 1 iulie 2010 a intrat in vigoare O.U.G. nr. 58/2010 prin care se reglementeaza majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%.

Ajustarea poate avea loc prin anularea bazei de impozitare a TVA conform prevederilor cuprinse la articolul 138 litera b) „in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, …. sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj”.

In aceasta situatie, firma dvs. trebuie sa emita o factura in,,rosu,, pe care o transmite si cumpara-torului, ambele persoane impozabile participante la tranzactie fiind obligate sa efectueze regularizarile ne-cesare in evidenta contabila si fiscala. Emiterea unei astfel de facturi,,in rosu,, este reglementata prin art. 159 „Corectarea documentelor”, dupa cum urmeaza:

* la alin. (1) lit. b) conform caruia „Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documen-te care tin loc de factura se efectueaza astfel: b) in cazul in care documentul a fost transmis bene-ficiarului, …se emite un nou document care trebuie sa cuprinda….. informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus…”.

* la alin. (2) lit. b) conform caruia „In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce”.

In concluzie, firma dvs. obligatia de a respecta o hotarare judecatoareasca, caz in care trebuie sa emita o factura de stornare in valoare totala de 11.900 lei, cu cota standard de 19% in vigoare la data emi-terii facturii initiale pentru care instanta nu a acordat castig de cauza.

La randul sau, in baza facturii primite de la firma dvs., beneficiarul este obligat sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial. In functie de natura bunurilor achizitionate, ajustarea TVA la beneficiar este re-glementata prin:

• articolul 148 lit. b) in cazul achizitiei unor bunuri care nu se incadreaza la bunuri de capital conform caruia “......deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa de-punerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 138;

sau

• articolul 149 alin. (4) lit. e) in cazul achizitiilor de bunuri de capital, conform caruia “Ajus-tarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza: e) in cazurile prevazute la art. 138”.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturacontractstornare


Data aparitiei: 20 Septembrie 2010

Votati articolul "Dreptul de strornare al unei facturi dupa 2 ani":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X