Intrebare:
Ce reguli se aplica in cazul in care, in cadrul unei asociatii de proprietari, se doreste incheierea de conventii civile pentru mai multe persoane, unele dintre acestea urmand astfel sa ocupe functiile de contabil si presedinte al asociatiei?
Raspuns:
In mod teoretic, se poate opta pentru remunerarea persoanelor care presteaza o activitate in baza unor conventii civile de prestari servicii cu o persoana fizica neautorizata daca activitatea are caracter ocazional si nu indeplineste criteriile pentru incadarare a acesteia ca dependenta conform art. 7 pct. 2 subpct. 2.1. lit. a) - d) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
In situatia in care activitatea indeplineste criteriile pentru incadrarea acesteia ca dependenta si, in opinia noastra, activitatea desfasurata de femeia de serviciu este o activitate care se desfasoara intr-o relatie de dependenta astfel cum este inteleasa de legislatia fiscala si nu are caracter ocazional, asociatia de proprietari trebuie sa incheie contract individual de munca.
Astfel, in privinta femeii de serviciu apreciem ca remunerarea acesteia pentru activitatea desfasurata se poate face in baza unui contract de munca (eventual cu timp partial).
Conform art. 34 alin. (2) din Legea 230/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.
Totodata art. 35 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca persoanele fizice pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa. Asadar, pentru activitatea de administrare care include atat activitati de administrare tehnica, de contabilitate, dar si casierie, puteti recurge:
- fie la angajarea prin incheierea unui contract individual de munca a unei persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile;
- fie la incheierea unui contract de administrare cu o persoana juridica specializata si autorizata, care are ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care are ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract.
In ceea ce priveste presedintele asociatiei de proprietari, in conformitate cu dispozitiile art. 32 alin. (1) din Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Asadar, presedintele asociatiei de proprietari poate fi remunerate in baza unui contract de mandat.
In concluzie, pentru remunerarea activitatii prestate de personele mentionate consideram ca trebuie sa aveti in vedere atat prevederile cuprinse in Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cat si cele ale legislatiei fiscale, asa incat apreciem ca remunerarea activitatilor in speta prezentata nu se realizeaza prin incheierea de conventii civile cu respectivele persoane fizice.