Va reamintim ca inregistrarile contabile se refera, in general, la inregistrarile soldurilor initiale si a inregistrarilor aferente, cum ar fi verificari si inregistrari ale transferurilor electronice de fonduri; facturi, contracte, registrele cartea mare si registrele intermediare si alte ajustari la situatiile financiare care nu sunt reflectate in jurnalele oficiale pentru intrari; si inregistrari cum ar fi foi de lucru si alte inregistrari care insotesc alocarea costurilor, calculele, reconcilierile si publicarile.
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 221 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210.
Potrivit prevederilor art. 210 din acelasi act normativ, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.
Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.
In concluzie se poate majora capitalul social prin inregistrarile contabile de mai jos:
a) aport in numerar, prin efectuarea urmatoarele inregistrari contabile:
Majorare capital social
456 "Decontari cu asociatii privind capitalul" = 1011 "Capital subscris nevarsat"
Varsaminte capital social :
5121 "Disponibil la banci " =456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"
1011 "Capital subscris nevarsat" = 1012 "Capital subscris varsat"
Potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin OMPF 3055/2009, inregistrarea contabila mentionata de dvs este corecta, dar la Oficiului National al Registrului Comertului va trebui sa depuneti dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);
Potrivit art. 212 alin (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, societatea pe actiuni isi va putea majora capitalul social, cu respectarea dispozitiilor prevazute pentru constituirea societatii.
Potrivit art. 34 alin (1) lit b) din Norma metodologica nr. 773/1998 privind modul de tinere a registrelor comertului si de efectuare a inregistrarilor, la depunerea cererii de autorizare si/sau de inmatriculare la Oficiul registrului comertului, pe langa actele prevazute la art. 32, referentul oficiului registrului comertului va verifica si existenta urmatoarelor documente:
b) dovada depunerii aporturilor in numerar (foaie de varsamant, chitanta C.E.C. etc.)
Potrivit art. 67 alin (2) lit a ) din acelasi act normativ, majorarea capitalului social prin noi aporturi in numerar si/sau in natura, caz in care dovada efectuarii varsamintelor si/sau a proprietatii aporturilor in natura se face cu actele care se cer la formarea capitalului social initial;
Astfel in situatia in care veti efectua varsamintele prin casa si veti duce copie dupa dispozitia de incasare si dupa nota contabila s-ar putea ca aceste dovezi sa nu le accepte ONRC.
b) compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Astfel sumele inregistrate in creditul contului 455 sunt, in fapt, creante ale actionarilor/asociatilor asupra societatii, ele pot fi folosite la majorarea capitalului social, daca sunt lichide (adica au un cuantum bine determinat) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut/documentul in baza caruia sumele au fost inregistrate in contul 455).
Se necesita ca datoria sa fie lichida si exigibila, iar in practica justificarea acestui fapt a fost solicitata de catre Registrul Comertului sa fie demonstrata printr-un raport de expertiza contabila.
In aceasta situatie inregistrarile contabile sunt:
- majorarea capitalului social prin conversia datoriilor societatii (creantelor actionarilor/asociatilor) in actiuni/parti sociale in baza raportului de expertiza
456 "Decontari cu asociatii privind capitalul" = 1011 "Capital subscris nevarsat"
- inregistrare majorare capital social in baza certificatului de mentiuni inregistrat la ONRC
455"Sume datorate actionarilor/asociatilor" = 456 "Decontari cu asociatii privind capitalul"
1011"Capital subscris nevarsat" = 1012 "Capital subscris nevarsat".