Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Obligatii fiscale pentru venituri din activitati agricole

Data actualizarii: 17 Septembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
activitati agricoleobligatii fiscalevenituriretinere la sursa


Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 si Ordonanta Guvernului nr. 15/2012, platitorii de venit (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau alte unitati, care folosesc produsele agricole pentru utilizare ca atare) definiti in Ordinul ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 190/2009, care achizitioneaza de la persoane fizice sau arendasi produse agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venituri din activitati agricole potrivit art. 71 lit. d) din Codul Fiscal, in cota de 2%, si a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, din valoarea produselor livrate.

In articolul de mai jos, prezentam principalele prevederi legale in materie.

Definitii

Unitati specializate pentru colectare sunt unitatile in care se stocheaza, punandu-se la pastrare in bune conditii produsele agricole, asigurandu-se integritatea principalelor calitati ale acestora, in functie de diferitele utilizari tehnologice, si mentinerea valorii lor igienice si nutritionale. Exemple: magazii, depozite si silozuri.

Unitati de procesare industriala a produselor vegetale sunt unitatile tehnologice in care produsele agricole sunt transformate prin procese ce modifica substantial produsul initial in alimente sau furaje. Exemple: unitati de procesare industriala pentru cereale pentru boabe, leguminoase boabe uscate, radacinoase, legume cultivate in camp, plante industriale, furaje verzi din teren arabil, fructe.

Alte unitati, pentru utilizare ca atare sunt unitatile care achizitioneaza produse agricole vegetale si le folosesc ca furaje pentru animale. Exemple: complexele zootehnice etc.

Produse agricole sunt produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole. Exemple: cereale pentru boabe (grau, secara, orz, ovaz, orez, porumb etc.), leguminoase boabe uscate (mazare boabe, naut boabe, fasole boabe etc.), radacinoase (cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera etc.), plante industriale (rapita, floarea-soarelui, soia boabe, in pentru ulei - seminte, tutun etc.), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucerna etc.), legume cultivate in camp (varza, spanac, salata verde, pepeni, vinete, castraveti, ardei, dovlecei, morcovi etc.), fructe (piersici, caise, struguri, cirese, visine, nuci, gutui, zmeura, mere, pere etc.).

Obligatii fiscale

Contribuabilii care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, datoreaza impozitul de 2% si contributia de asigurari sociale de sanatate CASS - 5,5%, obligatii finale.

Atentie! Contribuabilii prevazuti la art. 71 lit. d) din Codul Fiscal nu datoreaza contributia individuala de asigurari sociale (CAS) pentru veniturile din activitati agricole.

Baza lunara de calcul pentru impozit si CASS o reprezinta valoarea produselor livrate, iar obligatia calcularii, retinerii si virarii revine platitorului de venit.

Platitorii de venit vor retine si vira impozitul si CASS-ul pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal.

Declararea impozitului si a CASS-ului se face in Declaratia 112, sectiunea C, formular care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. In acest caz, platitorul de venit trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

Incepand cu obligatiile lunii iulie, contribuabilii completeaza Declaratia 112, sectiunea C, conform instructiunilor prevazute in Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice, ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si ministrului Sanatatii nr. 1.045/2.084/793/2012.

Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal.

Alte precizari

Incepand cu 1 septembrie 2012, platitorii de venit nu retin si nu calculeaza CASS-ul beneficiarilor de venit care desfasoara activitati economice in mod independent si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

De retinut! In perioada 1 iulie - 31 august 2012, in cazul persoanelor care au realizat venituri din agricultura sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu faceau parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul a CASS a reprezentat-o o treime din salariul de baza minim brut pe tara (233 lei = 1/3 din 700 lei).

Tot de la 1 septembrie 2012, beneficiarii de venit, care realizeaza venituri din agricultura a caror valoare este sub 700 lei si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, datoreaza 5,5% la valoarea produselor livrate.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X