Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Monografie contabila pentru cresterea valorii reevaluate a cladirilor

Data actualizarii: 19 Octombrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografie contabilaOMFP 3055/2009crestere valoarecladirireevaluare

Va prezentam mai jos modul in care vom intocmi o monografie contabila pentru cresterea valorii reevaluate a cladirilor.

Raspuns:

Potrivit art. 124 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009:  

" (1) In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 "Rezerve din reevaluare"). Tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare trebuie prezentat in notele explicative.
 (2) Indiferent daca valoarea rezervei a fost modificata sau nu in cursul exercitiului financiar, entitatile trebuie sa prezinte in notele explicative urmatoarele informatii:
a) valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
b) diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar;
c) sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare;
d) valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar.
 (3) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

 (4) Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
 (5) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
 (6) Rezerva din reevaluare trebuie redusa in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei de evaluare utilizate si pentru obtinerea scopului sau.
 (7) Sumele reprezentand diferente de natura veniturilor si cheltuielilor rezultate la reevaluare trebuie prezentate separat in contul de profit si pierdere.
 (8) Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.
 (9) Cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (3) si (6), rezerva din reevaluare nu poate fi redusa".

Monografie contabila:

1.    reevaluare cladire (acum 3 ani cand s-a inregistrat o descrestere de valoare)

6813 " Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor" =   212 "Constructii"

Aceasta formula contabila este valabila daca la momentul reevaluarii (acum 3 ani) nu existau sume inregistrate in contul 105.

Potrivit art. 21 alin. (4) lit. ş din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , sumele inregistrate in contul 6813 sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil (" sunt nedeductibile cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora".)

    2.  eliminarea amortizarii cumulate din valoarea bruta a activului pentru determinarea valorii nete contabile a cladirii (inainte de reevaluare)
                  
          2812 "Amortizarea constructiilor"        =   212 "Constructii"     

   3.   reevaluare cladire (cresterea valorii reevaluate)
212 "Constructii"  =7813 "Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor"
   
Avand in vedere prevederile art. 20 lit. c din Codul fiscal coroborate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. s) din Codul fiscal, aceste venituri inregistrate in contul 7813 sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil, urmand regimul fiscal al contului de cheltuieli corespondent (6813).

Daca cresterea rezultata in urma reevaluarii depaseste descresterea anterioara, diferenta se va inregistra prin urmatoarea formula contabila:

212 "Constructii"   =  105 "Rezerve din reevaluare"

 4. capitalizarea surplusului din reevaluare, pe masura utilizarii constructiei
 (amortizarii)       
              
105 "Rezerve din reevaluare" = 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"  








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X