Vom analiza astazi cazul unui asociat persoana juridica care a imprumutat firma din Romania, iar din cauza ca aceasta nu a rambursat sumele ajunse la scadenta se doreste majorarea capitalului social cu valoarea imprumutului. Vom stabili astfel daca se poate majora capitatul si cu valoarea dobanzii aferente imprumutului de la actionar.
Solutia consultantului:
Modalitatea de majorare a capitalului social este prevazuta la art. 210 alin. (1) si (2) din Legea 31/1990 a societatilor - cu modificarile si completarile ulterioare.
La alin. (1) se arata ca majorarea se face fie prin emisiunea de noi actiuni, la aceeasi valoare nominala, sau prin marirea valorii nominale a actiunilor existente, in schimbul unor noi aporturi.
La alin. (2) se arata ca majorarea capitalului social se poate face, printre altele, si prin compensarea unor creante certe, lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ca urmare, daca datoria privind dobinda aferenta contractului este certa, lichida si exigibila, dovedite cu documente, atunci se poate proceda la majorarea capitalului social cu aceasta suma.
Acest lucru presupune ca dobinda, la fiecare termen scadent sau la finalul fiecarui an, sa fi fost inregistrata si intr-un cont de datorie, conform contabilitatii de angajamente, asa cum este prevazut la art. 36 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
Mentionam ca pentru majorarea capitalului social prin compensarea cu o datorie, trebuie efectuata o expertiza contabila extrajudiciara de catre un expert contabil, conform art. 67 alin. (2) litera c) din Normele metodologice nr. 773/1998 privind modul de tinere a registrelor comertului, cu modificarile si completarile ulterioare.