Vom stabili mai jos ce obligatii declarative apar la repartizarea profitului pe 2012 in situatia in care asociatii firmei sunt persoane fizice romane cu domiciu declarat in Romania si cu resedinta in strainatate (UE). Vom stabili si daca e nevoie ca acestia sa puna la dispozitie certificatul de rezidenta fiscala.
Solutia consultantului:
In sensul Codului fiscal, persoana fizica rezidenta este definita la art. 7 alin. (1) pct. 23 din Codul fiscal ca fiind orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Prin exceptie de la prevederile lit. a)-d), nu este persoana fizica rezidenta un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si nici membrii familiilor acestora;
Conform art. 39 lit. a) persoanele fizice rezidente datoreaza plata impozitului conform Titlului III din Codul fiscal .
Astfel, persoanele fizice care au domiciliul in Romania sunt considerate persoane fizice rezidente iar veniturile din investitii obtinute de acestea sunt impozitate conform prevederilor Titlului III din Codul fiscal , Capitolul V - „Venituri din investitii”.
In conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1), veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
In conformitate cu prevederile art. 93 din Codul fiscal , impozitul retinut se raporteaza prin Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" (pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata) si Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" (pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat).