Incepand cu luna aprilie 2013 va fi implementat pana in luna decembrie un program pilot lansat de Ministerul Economiei prin care impozitul forfetar se va aplica pentru hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele si baruri, analizele autoritatilor indicand ca un hotel de 3-4 stele va plati circa 130 euro/camera/an.
In acest sens, Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat in cadrul unei conferinte de presa:
"In comisia in care se discuta impozitul forfetar s-a discutat ca se doreste aplicarea unui program pilot pentru un an pentru anumite categorii de servicii. Aceste categorii sunt hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele. Cel mai probabil acest program pilot se va introduce de la sfarsitul lunii martie, pana in decembrie".
Acesta a amintit ca masura vine ca urmare a presiunii exercitate de mediul de afaceri care doreste eliminarea concurentei neloiale:
"Este nevoie sa se introduca un impozit de aducere la acelasi numitor comun a companiilor care desfasoara aceeasi activitate. Este foarte clar ca nu toti platesc taxele. Desi marile lanturi de hoteluri se afla in topul celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri, dar niciunul in cel al celor mai mari contribuabili la buget".
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
CNIPMMR a propus autoritatilor ca pe langa amplasament, sezonalitate sau vad comercial, la stabilirea impozitului forfetar sa se tina cont si de numarul de angajati si sa se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.
De asemenea, intreprinzatorii doresc sa se faca o analiza de impact a masurii pe trei perioade temporare, respectiv un an, 2-3 ani si 4-5 ani.
Pentru a analiza oportunitatea aplicarii impozitului forfetar, Consiuliul a realizat o consultare la nivelul intreprinzatorilor, din care reiese ca 85% dintre acestia considera ca impozitul nu este o masura binevenita, si daca totusi s-ar introduce, intreprinzatorii cred ca trebuie sa vizeze diminuarea evaziunii fiscale.
Sursa: money.ro