Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Evidentiere bon fiscal carburanti in registrul de casa - Tratament fiscal impozit pe profit

Data actualizarii: 04 Martie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAbon fiscalregistru de casaimpozit pe profitbonuri carburanti

Prin randurile urmatoare, analizam cazul unei societati care detine o statie de comercializare carburanti. Autoturismele firmei se alimenteaza cu carburant de la statia respectiva, primesc bon fiscal, iar bonul se cuprinde in monetarul zilei (se colecteaza venit si TVA) si implicit in registrul de casa. Vom stabili daca este corect ca bonurile sa fie inregistrare pe partea de plati din registrul de casa, atat din punct de vedere al TVA-ului, cat si al impozitului pe profit.

Solutia consultantului:

Evidentierea bonului fiscal ca plata pe Registru de casa se face ca orice alta operatiune de plata efectuata catre oricare alt furnizor. Din punct de vedere al formei documentului justificativ, bonul fiscal trebuie sa contina informatii stampila denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.  

Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielii cu combustibilul  la calcul impozitului pe profit: conform art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal , nu sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat; 2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii; 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie; 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi; 5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Astfel, cheltuielile aferente autovehiculelor cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului sunt deductibile integral daca acestea sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii. De asemenea, cheltuielile sunt integral deductibile in situatia in care autoturismele se inscriu in exceptiile expres prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal , mai sus redate.



Daca autovehiculele nu se inscriu in categoriile exceptate si nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice nu sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente.

Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul profitului impozabil, se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.


Utilizarea vehiculelor pentru activitatile exceptate rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt:  obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs orice alte dovezi care pot fi furnizate. Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente TVA, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al TVA.

Din punctul de vedere al TVA, conform art. 145^1 alin. (1) se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146 – 147^1.

In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X