La inceputul anului pe baza unei dispozitii de plata catre casierie si a unui proces-verbal de predare primire s-a pus la dispozitia operatorului casei de marcat din receptie o suma fixa 100 lei reprezentand bani de schimb efectuand inregistrarea contabila 5125=5311.
Acesta in fiecare zi introduce si retrage suma pe casa de marcat si se emite un bon nefiscal, iar acesti bani ramanand la dispozitia operatorului. Pe raportul fiscal de inchidere zilnica aceasta suma este evidentiata si la numerar introdus si la numerar retras. Casieriei se preda numai numerarul din vanzari.
In ce fel se va proceda privind sumele de serviciu reprezentand bani de schimb la casele de marcat?
In lipsa altor reglementari legale sau precizari cu privire la sumele de serviciu, cu exceptia celor prevazute de alin. (7) al art. 4 din OUG nr. 28/1999, consideram ca procedati corect. Ar mai fi de precizat faptul ca sumele de serviciu puse la dispozitia operatorului casei de marcat se regasesc in soldul contului de casa si, de asemenea, in soldul de la sfarsitul zilei de lucru, doar in cazul in care la punctul de vanzare este organizata si caserie.
Aceste sume se pot regasi in soldul (contului de casa) de la sfarsitul zilei doar daca suma ar fi efectiv predata catre caserie la sfarsitul fiecarei zile.
De exemplu, o societate are organizata caseria la sediul societatii. Elibereaza catre operatorul casei (persoana cu atributii de vanzare din punctul de vanzare) suma de 100 lei, pe care o lasa la dispozitia acestuia pentru acordarea de rest clientilor. Punctul de vanzare nu are caserie proprie ; la sfarsitul fiecarei zile incasarile din vanzari se depun in caseria societatii conform raportului zilnic (si a Monetarului). Daca suma de 100 lei (suma de serviciu) nu se preda efectiv catre caserie atunci aceasta nu se poate regasi in soldul contului de casa. Consideram ca, in acest caz, de aceasta suma raspunde salariatul caruia i s-a eliberat suma pe baza de Dispozitie de plata, iar societatea are o creanta asupra acestui salariat (care poate fi evidentiata cu ajutorul contului 4282 Alte creante in legatura cu personalul). Daca, in schimb, din punctul de vanzare se fac si alte incasari sau plati atunci consideram ca trebuie organizata caserie in punctul de vanzare, cu evidentierea sumelor intr-un Registru de casa distinct. In acest caz, in Regsitrul de casa din punctul de vanzare trebuie evidentiate intrarile si iesirile de sume de serviciu (care ar trebui sa apara distinct pe Raportul zilnic), caz in care aceste sume se vor regasi, la sfarsitul zilei, in soldul de casa al punctului de vanzare.
Raspuns oferit pentru

Cartea Verde a Contabilitatii

Examen Consultant Fiscal 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor