Vom vedea, prin cele ce urmeaza, cum putem trece pe cheltuieli o factura neincasata daca societatea in cauza, in momentul de fata, figureaza ca fiind dizolvata cu lichidare (radiere).
Clientul a fost notificat, dar acesta a refuzat orice dialog cu firma. Vom stabili ce inregistrari se fac in aceasta situatie in care nu se poate recupera contravaloarea facturilor emise.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 21 alin. 2 lit. n) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Astfel, daca va incadrati la pct. 1 sau 3, cheltuielile cu scoaterea din evidenta privind creantelor neincasate sunt deductibile.
Potrivit prevederilor art. 21 alin. 4 lit. o) din Codul fiscal, sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n). In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz.
Inregistrari contabile:
654"Pierderi din creante si debitori diversi " =4111 "Clienti" sau 4118 "Clienti incerti sau in litigiu"
Aceste prevederi se aplica si in cazul clientilor externi neincasati.