In randurile urmatoare, vom stabili daca se plateste contributie de sanatate pentru veniturile obtinute din inchiriere, in cazul unei persoane fizice care are si calitatea de salariat, dupa 1 septembrie 2013. Vom stabili si cum procedam in cazul unei persoane fizice autorizate care plateste contributie de sanatate la venitul net realizat, pentru a vedea daca mai plateste si contributie de sanatate la venituri din inchiriere.
Solutia consultantului:
Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (chirii) nu se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale sau contributii la sistemul asigurarilor pentru somaj. In ceea ce priveste aceste venituri se pune doar problema contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Insa, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de catre persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor numai daca aceste persoana nu realizeaza intr-un fiscal si:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de membru al unei intreprinderi familiale;
-venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
Baza legala o constituie dispozitiile art. 296 indice 27 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit caruia contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din:
a) cedarea folosintei bunurilor;
b) investitii;
c) premii si castiguri din jocuri de noroc;
d) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78.
Alin.(2) al aceluiasi articol stabileste ca persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1).
Asadar, o persoana care realizeaza venituri din salarii sau venituri in calitate de persoana fizica autorizata nu datoreaza pentru veniturile din chirii contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS).
Aceste reguli sunt aplicabile in prezent. In Monitorul Oficial nu este publicat vreun act normativ care sa prevada modificarea contributiilor sociale incepand cu data de 01 septembrie 2013.