email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retur marfa si materia prima. Cum gestionam situatia din punct de vedere contabil si fiscal?

retur marfamaterie primatransportTVAfurnizorbunurilivrarediferenta de pret


O societate a achizitionat de la un furnizor din UE o materie prima. O parte din aceasta materie prima nu va mai fi utilizata astfel ca furnizorul a fost de acord sa primeasca retur la un pret mai mic decat pretul de achizitie. Pentru aceasta nu doresc ca firma sa le faca in-voice, ci sa trimita ei Credit-note. Societatea are urmatoarele date inregistrate: diferenta pret furnizor materie prima  1.000 ron si transport la achizitie = 100 ron. Aceste sume raman in soldul contului 301 dupa returul la furnizor si inregistrarea credit-note.

Stabilim astfel daca pentru suma de 1.100 ron pentru care s-a dedus TVA sau s-a efectuat taxare inversa trebuie ajustat TVA-ul prin inregistrarea 635=4426 sau 635=4427 (autofactura) 1.100*24%=264 ron.

De asemenea, se va vedea daca la returul materiei prime catre furnizor trebuie sa plateasca societatea romana transportul si daca TVA-ul din factura de transport este deductibil.

Mentionam ca analizand aceeasi situatie am oferit raspunsul pe care il puteti consulta aici, fiind solutionate alte aspecte.

Asadar, in raspunsul anterior am precizat "din punct de vedere contabil suntem de acord cu propunerile dvs privind stornarea receptiei materiei prime si a TVA. Facem precizarea ca pct. 63 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, permite atat stornarea in rosu cat si stornarea in negru, in functie de politica contabila a societatii cat si de softul utilizat pentru conducerea evidentei contabile."
 
Acest aspect conduce la urmatoarele inregistrari contabile, inregistrari propuse de altfel chiar de dvs:
301" Materii prime" = 401 " Furnizori" cu minus 1000 lei (stornare materie prima returnata) ;
4426 " TVA deductibila" = 4427 " TVA colectata " cu minus 240 lei (stornare TVA aferent retur).
 
Nu se ajusteaza cheltuiala initiala cu transportul ce va fi aferenta materiilor prime deja achizitionate si inregistrate in contabilitate la costul de achizitie ce trebuie sa cuprinda si transportul conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitate. Practic vor fi incluse in costul cu materiile prime cheltuieli de transport mai mari pe aceiasi unitate masura fata de cele initiale. De exemplu s-a achizitionat initial 1000 Kg. Se restituie 100 de kg. Costul cu transportul se va reflecta intr-o cantitate de 900 Kg materii prime.
 
In acelasi context, nu consideram ca se ajusteaza TVA de la transportul initial, deoarece materia prima se va reflecta in productia societatii ce se va factura cu drept de deducere la TVA de la achizitii.
 
Consideram ca si chetuielile cu transportul de retur al materiilor prime si TVA de la aceasta factura este cu drept de deducere, deoarece este o chetuiala acesorie primei chetuieli de transport, in conceptul art 137 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Potrivit norme de aplicare regasite la pct 18 alin. (8) din HG 44/2004 regimul fiscal al chetuielilor accesori este "Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. "
 
Desigur din punct de vedere economic aceste cheltuieli ar trebui refacturate furnizorului ce a livrat bunuri necorespunzatoare, ocazie cu dreptul de deducere al chetuielii si TVA de la transport este mai bine justificat.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
retur marfamaterie primatransportTVAfurnizorbunurilivrarediferenta de pret


Data aparitiei: 16 Iunie 2014

Votati articolul "Retur marfa si materia prima. Cum gestionam situatia din punct de vedere contabil si fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X