In randurile de mai jos, analizam situatia in care societatea A din Romania vrea sa inchirieze echipamente informatice catre o societate din Republica Moldova. Unele dintre aceste echipamente sunt achizitionate initial din Romania, o parte din Republica Moldova.
In situatia cand sunt cumparate din Romania, vom vedea daca acestea pot fi transportate in Moldova insotite de un aviz de insotire a marfii. Bunurile trebuie insotite de invoice, dar nu sunt vandute. Daca sunt cumparate din Moldova si apoi inchiriate acolo, vom vedea daca se va inregistra factura cu TVA moldovenesc, urmand sa fie ceruta restituirea TVA de la statul moldovean.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In primul rand, in ceea ce priveste serviciile de inchiriere a bunurilor mobile catre beneficiarul din Rep. Moldova, trebuie retinut faptul ca operatiunea reprezinta pentru prestatorul din Romania o prestare de servicii neimpozabila in Romania, fiind impozabila in Rep. Moldova deoarece locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
Valoarea facturilor emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………".
In al doilea rand, in ceea ce priveste expedierea bunurilor de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Rep.Moldova, operatiunea reprezinta un export temporar de bunuri pentru care trebuie intocmite formalitatile vamale de export. Exportul temporar este reglementat prin art. 478 din H.G. nr. 707 din 7 iunie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei, adoptat prin legea nr. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei. 86 din 10 aprilie 2006 privind Codul vamal al Romaniei. Pentru operatiunea de export temporar se intocmeste declaratia vamala insotita de factura proforma.
Operatiunile de export temporar se incheie, fie prin reimportul marfurilor trimise temporar, fie prin exportul definitiv al acestora dupa expirarea termenului de export temporar. La incheierea totala sau partiala a exporturilor temporare titularul operatiunii este obligat sa prezinte la biroul vamal declaratia vamala cu care s-a efectuat exportul temporar, impreuna cu documentele necesare identificarii marfurilor. Conform prevederilor art. 479 din H.G. nr. 707/2006, alin. (6), atat marfurile comunitare, cat si cele necomunitare puse in libera circulatie pot fi exportate temporar, in situatia in care urmeaza a fi reintroduse pe teritoriul vamal al Romaniei, fara sa fi suferit modificari, cu exceptia uzurii lor normale. Valoarea bunurilor exportate temporar se inregistreaza, extracontabil, in contul in afara bilantului
In ceea ce priveste cumpararea echipamentelor din Rep.Moldova, nu ma pot pronunta asupra posibilitatii de a solicita restituirea sumei TVA facturate de catre furnizorul din Rep. Moldova deoarece nu cunosc legislatia respectiva. In situatia in care legislatia din Rep. Moldova restituie TVA in astfel de situatii, suma TVA se inregistreaza intr-un cont analitic distinct, de exemplu, contul 473 "Decontari din operatiuni in curs de clarificare". In situatia in care legislatia din Rep. Moldova nu restituie TVA pentru bunurile cumparate, valoarea acesteia reintregeste costul de achizitie al echipamentelor,fiind recuperata prin amortizare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici