email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul Expertului Robert Gearba: Atentie la Impozitele pentru Tichetele Cadou! Cand sunt si cand NU sunt acestea deductibile

robert gearbasfatul expertuluitichete cadoutichete de cresacodul fiscalavantaj fiscal

Legislatia in vigoare va ofera cateva posibilitati de a optimiza sarcina fiscala a firmei dvs, de a micsora in mod legal impozitele si taxele de plata. Una dintre acestea este utilizarea tichetelor cadou. Insa, sfatul meu este sa le acordati strict in limitele si destinatiile prevazute de legile in vigoare, altfel ele nu va vor mai aduce niciun avantaj fiscal.

Potrivit prevederilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, pentru promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.

Totodata, Legea nr 571/2003 privind Codul Fiscal, prevede ca tichetele cadou acordate angajatilor trebuie considerate, cu unele exceptii, avantaje salariale primite de persoana fizica.

La nivelul firmei dvs:

Tichetele cadou vor fi deductibile fiscal astfel:

In totalitate, daca le acordati pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru cheltuielile de reclama si publicitate;

In limita a 2% din diferenta dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit, daca le acordati pentru actiuni de protocol;

In limita a 2% din cheltuielile cu salariile personalului, daca le acordati salariatilor dvs. in situatiile sociale limitative prevazute de Codul Fiscal la art 21 parag. (3), lit. c.

Atentie! Pentru a putea dovedi incadrarea corecta in aceste categorii, va sfatuiesc sa emiteti si/sau sa pastrati documente jutificative doveditoare, cum ar fi planul de marketing, studiile de reclama si publicitate, nota explicativa cu privire la persoanele care au participat la actiunile de protocol, etc.

La nivelul beneficiarilor

Nu vor fi considerate avantaj salarial tichetele cadou pe care le oferiti in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita sumei de 150 lei/persoana/eveniment.

De asemenea, nu vor fi considerate avantaj salarial tichetele cadou oferite in cadrul unor situatii sociale limitative prevazute de Codul Fiscal la art 21 parag. (3), lit. c., cum ar fi ca ajutoare de inmormantare, ajutoare pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoare pentru bolile grave si incurabile, etc.

Nu uitati:  este necesar sa pastrati dovada incadrarii la cheltuieli sociale a situatiei pentru care s-au acordat tichetele cadou, cum ar fi copia certificatului de deces, de nastere, etc.

  • Tichetele cadou acordate altor persoanelor fizice decat salariatii proprii sunt considerate venituri din alte surse impozabile. Astfel, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. In practica este dificil sa retineti acest impozit, de aceea il puteti suporta pe seama cheltuielilor proprii (in acest caz fiind nedeductibil).

     
  • Pentru orice alta atribuire in afara celor de mai sus, acordarea tichetelor cadou se considera avantaj salarial, si datorati pentru acestea impozit pe salariu si contributii sociale.

     

Foarte important:  in aceasta ultima categorie intra si tichetele cadou acordate tuturor salariatilor firmei cu anumite ocazii, sarbatori sau evenimente. Recent, Inalta Curte de Casație si Justitie a stabilit, prin Decizia nr. 6051/09.07.2013, care sunt conditiile care trebuie indeplinite cumulativ pentru a putea incadra acordarea tichetelor cadou la cheltuieli sociale:
 

- sa fie acordate ocazional, nu cu caracter de regularitate;
- sa aiba rolul de a ajuta salariatul cand acesta este nevoit sa suporte cheltuieli mai mari decat in mod obisnuit, fiind conditionate de aparitia unui eveniment care nu tine de persoana angajatului (inmormantare, boala, nastere etc);
- sa fie diferentiate intre beneficiari, avand in vedere ca sunt acordate pentru situatii particulare fiecaruia dintre ei.




Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro

Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)

 


de Robert Gearba

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
robert gearbasfatul expertuluitichete cadoutichete de cresacodul fiscalavantaj fiscal


Data aparitiei: 12 Octombrie 2015

Votati articolul "Sfatul Expertului Robert Gearba: Atentie la Impozitele pentru Tichetele Cadou! Cand sunt si cand NU sunt acestea deductibile":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X