Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Sfatul expertului Robert Gearba: Amenajari spatiu preluat in comodat

Data aparitiei: 31 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
amenajaricomodatcontract de comodatimobiltva

De multa ori exista situatia in care o societatea preia in baza unui contract de comodat un spatiu, in vederea stabilirii unui punct de lucru.

Societatea renoveaza si modernizeaza acel spatiu in vederea aducerii la un standard dorit, efectuand anumite cheltuieli, unele dintre ele purtatoare de TVA.

In cazul in care spatiul respective este declarat si inregistrat potrivit prevederilor legale la Oficiul Registrului Comertului si la ANAF, aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si din punct de vedere al TVA.

In cazul in care insa societatea este nevoita sa inchida dupa doar cateva luni punctul de lucru, se pune problema mentinerii acestor deductibilitati initiale.

Daca valoarea modernizarilor nu a depasit 20% din valoarea bunului dupa modernizare, ajustarea sumei TVA deduse nu trebuie efectuata, conform prevederilor articolului 305 alin. (2) lit. b) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal:

"Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d): …….    b) pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare".

Deci, pentru determinarea corecta a procentului de 20% trebuie stabilita valoarea bunului imobil dupa efectuarea modernizarii. Aceasta valoare se stabileste printr-un raport de evaluare.

Totusi, punerea cu titlu gratuit a bunului imobil renovat si modernizat  la dispozitia proprietarului reprezinta din punctul de vedere al TVA servicii acordate gratuit proprietarului, caz in care operatiunea este asimilata unei prestari de servicii cu plata,  conform prevederilor art. 271 "Prestarea de servicii" alin. (4) din  Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal:

 "(4) Sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele: …


  b) serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila …… pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice".

In acest caz, in situatia in care utilizatorul bunului imobil preluat in comodat nu factureaza proprietarului valoarea serviciilor de renovare si modernizare evaluate la data punerii la dispozitie a bunului imobil preluat prin comodat, trebuie sa colecteze TVA prin emiterea unei autofacturi deoarece operatiunea este asimilata unei prestari de servicii. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X