Prin cele de mai jos, stabilim care este suma maxima care se poate acorda unui angajat sub forma tichetelor cadou intr-un an si pentru ce evenimente se acorda. De asemenea, vom vedea cum intocmim monografia contabila.
Legea nr. 193/2006 precizeaza ca tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale. H.G. nr. 1317/2006 precizeaza faptul ca activitatile si destinatiile prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, sunt generatoare de cheltuieli care se incadreaza in prevederile Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
Art. 25 alin (3) din Codul fiscal precizeaza ca sunt deductibile cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Intra sub incidenta acestei limite cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, precum si alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.
Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin Regulamentul intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou prevederi referitoare la:
- stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuielile sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
- valoarea lunara a tichetelor cadou;
- criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete cadou in functie de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- criterii si perioade pentru care salariatii nu primesc tichete cadou;
Din punct de vedere al impozitului pe venit potrivit art. 76 alin (2) din Codul Fiscal
sunt considerate avantaje in natura si se asimileaza salariilor in vederea impunerii avantajele in bani si in natura.
Avantajele, in bani sau in natura, includ, tichete cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete de cresa, acordate potrivit legii.
Alin (4) lit. a ) al art. 76 din Codul Fiscal precizeaza ca sunt neimpozabile, in intelesul impozitului pe venit cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Tichetele cadou acordate cu alta ocazie, reprezinta venituri impozabile si se adauga veniturilor realizate de fiecare salariat.
Potrivit art.142 din Codul Fiscal nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Art. 142 lit. r) din Codul Fiscal prevede ca nu se includ in baza de clacul a asigurarilor sociale tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii.
Pentru salariatii proprii suma aferenta tichetelor cadou, se va include in statul de salarii aferent lunii in care aceste cadouri au fost acordate si se va retine impozitul aferent.
- inregistrarea achizitiei tichetelor cadou
% = 401
5328 Furnizori - valoarea nominala a tichetelor cadou
Alte valori
628 - valoarea tiparirii tichetelor
Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti
4426 - TVA aferenta costului imprimatelor
TVA deductibila
- acordare salariatilor proprii
6422 = 5328
Cheltuieli cu tichetele acordate salariatilor Alte valori
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar