email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Decontarea cheltuielilor cu deplasarile in interesul firmei

robert gearbasfatul expertuluidecontareadeplasaritransportangajati

Pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, uneori este necesar sa solicitati angajatilor sa deplaseze in afara orasului unde firma dvs isi are sediul. In timpul deplasarii, acestia pot face anumite cheltuieli (pe baza avansului primit sau din banii proprii), pentru a caror decontare ei trebuie sa respecte anumite reguli financiar - contabile.

DEPLASARI IN TARA

Decontarea cheltuielilor de transport

Angajatii trimisi in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi au locul de munca au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, pe baza de documente justificative (foaie de parcurs si ordin de deplasare).

Decontarea cheltuielilor de cazare

Angajatii trimisi in deplasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au locul de munca si in care nu se pot inapoia la sfarsitul zilei de lucru au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative (factura de cazare si ordin de deplasare).

Angajatii trimisi in deplasare sunt obligati sa obtina pe ordinul de deplasare, de la unitatea la care se deplaseaza, viza si stampila firmei partener de afaceri unde se deplaseaza, indicand data si ora sosirii si a plecarii.

Diurna de deplasare  

Angajatii aflati in deplasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi au locul permanent de munca pot primi o diurna, care este deductibila fiscal in limita a 42,50 lei/zi.

Numarul zilelor calendaristice in care angajatii se afla in deplasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi au locul permanent de munca, considerandu-se pentru fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare.

Pentru deplasarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

Atentie! In cazul in care firma dvs decide sa acorde o diurna mai mare decat cea legala, diferenta este considerata venit salarial si se adauga veniturilor salariale ale angajatului respectiv si impozitata in luna in care a fost platita diurna respectiva.

DEPLASARI IN STRAINATATE

Legea va permite sa decontati cheltuielile facute de personalului trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Deplasarea se face pe baza de invitatie primita din partea unor firme, organizatii sau a altor parteneri externi.

Decontarea cheltuielilor de transport

Personalul firmei dvs trimis in deplasare in strainatate are dreptul sa calatoreasca cu:

  • avionul - la clasa economica. Cu aprobarea managerului firmei, angajatii pot calatori si la business class, in situatia in care nu sunt locuri la clasa economica, iar plecarea in delegatie nu poate fi amanata;
  • trenul - la clasa a IIa, sau la clasa I cu vagon de dormit, un loc in cuseta de 2-4 locuri;
  • cu mijloace auto - in situatia in care cheltuielile totale ce sunt inferioare tarifelor practicate in cazul calatoriei cu avionul.

Diferenta superioara fata de cele de mai sus decontata de societate va trebuie sa o considerati nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Decontarea cheltuielilor de cazare

Legislatia prevede o suma zilnica in valuta, denumita plafon de cazare, in limita careia personalul trimis in strainatate de firma dvs trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare. Pentru tarile membre UE, plafonul de cazare la hotel este de 150 EUR / zi de cazare.

Diurna de deplasare  

Legislatia prevede ca firma dvs poate acorda o diurna zilnica in valuta, in vederea acoperirii cheltuielilor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care s-a efectuat deplasarea.

Pentru tarile membre UE, nivelul diurnei legale deductibile la calculul impozitului pe profit este de 87,50 EUR/zi. In cazul in care firma dvs decide sa acorde o diurna mai mare decat cea legala, diferenta este considerata venit salarial si se adauga veniturilor salariale ale angajatului respectiv si impozitata in luna in care ea a fost platita.

Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:

  • momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
  • momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.




Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro

Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)

 


de Robert Gearba

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
robert gearbasfatul expertuluidecontareadeplasaritransportangajati


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2015

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Decontarea cheltuielilor cu deplasarile in interesul firmei":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 35 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Conturi in afara bilantului: exemple de operatiuni pentru care este necesar sa le folosim

    • Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta. Conturi in afara bilantului: ce trebuie sa stiti In aceasta categorie sunt cuprinse: - angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii; - imobilizari corporale luate cu chirie; - va...» citeste mai departe aici

  • Ordin de deplasare: model, ce este si cand se intocmeste

    • Pentru contabili, ordinul de deplasare este un document esential in procesul de inregistrare si monitorizare a cheltuielilor asociate calatoriilor de serviciu. Prin intermediul acestuia, se poate efectua o urmarire precisa a costurilor legate de transport, cazare si alte cheltuieli aprobate in cadrul acestora. In articolul de fata, ne propunem sa discutam despre importanta ordinului de deplasare si sa evidentiem principalele aspecte importante pentru contabili. ...» citeste mai departe aici

  • Esalonarea la plata a datoriilor: ce conditii trebuie indeplinite

    • Esalonarea la plata reprezinta un aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti. Esalonarea la plata a datoriilor este prevazuta in Codul de procedura fiscala, fiind esalonare clasica si esalonare simplificata. Va prezentam, mai jos, principalele conditii pentru cele 2 mecanisme de esalonare la plata a datoriilor. Esalonare...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X