Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regimul fiscal al veniturilor realizate de administratorii societatilor in anul 2018

Data aparitiei: 26 Februarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul fiscal al veniturilor realizate de administratorii societatilor in anul 2018
contributii socialeregim fiscaldiurnaplafon

In ceea ce priveste impozitul pe venit, in temeiul art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei administratorilor societatilor.

Remuneratia administratorului constituie venituri in afara functiei de baza, fapt pentru care, incepand cu 01 ianuarie 2018 impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte, pe fiecare loc de realizare a acestora fara posibilitatea deducerii vreunui alt venit cum ar fi, spre exemplu, pensia facultativa.

Avantajele in natura suportate de societate pentru administrator vor fi supuse, din punct de vedere fiscal, prevederilor legale care reglementeaza remuneratia administratorului.
 
Administratorii au dreptul la diurna neimpozabila intocmai ca si salariatii. Astfel, administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.

In acest sens, art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal prevede ca nu reprezinta venit impozabil, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Plafonul prevazut la alin. (2) lit. m) este urmatorul:

    a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;


    b) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Plafonul zilnic neimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii.

De asemenea, cheltuielile efectuate de societate pentru pregatirea profesionala si perfectionarea administratorului legata de activitatea desfasurata pentru societate astfel cum este prevazut in contractul de mandat/administrare nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

Atat in cazul diurnei cat si in cazul cheltuielilor pentru pregatirea profesionala este necesar ca acestea sa fie prevazute in contractul de mandat/administrare intrucat Codul fiscal le scoate din sfera veniturilor impozabile numai daca sunt acordate in conditiile prevazute de aceste contracte.
 

Pentru remuneratia administratorului de societate de datoreaza urmatoarele contributii sociale:
 

    1. Contributia de asigurari sociale

Baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de stat o reprezinta remuneratia bruta acordata administratorului.

Cota contributiei de a asigurari sociale este de 25%.


    2. Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate o reprezinta remuneratia bruta acordata administratorului.

Cota contributiei la sistemul de sanatate este de 10%.
 

    3. Contributia asiguratorie pentru munca

Societatea datoreaza pentru remuneratia administratorului contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%.
 

Societatea platitoare a remuneratiei administratorului, in calitate de entitate asimilata angajatorului are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira contributiile sociale obligatorii.
Remuneratia administratorilor se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X