email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul expertului Robert Gearba: Inspectia fiscala

inspectia fiscalarezultatul inspectiei fiscaleraportul de inspectie fiscalainspectie fiscala partiala

Elementele care definesc activitatea de inspectie fiscala sunt prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscal, la articolele 113 – 132.

Potrivit legii, inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea:
- legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale,
- corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale,
- respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile,
verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale.

Inspectia fiscala se exercita asupra oricaror persoane si entitati, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere sau plata a obligatiilor fiscale prevazute de lege. Ea poate fi:
- inspectie fiscala generala, in care se verifica modul de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale pentru o perioada de timp determinata;
- inspectie fiscala partiala, in care se verifica modul de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale pentru o perioada de timp determinata.

Organul de inspectie fiscala decide asupra efectuarii unei inspectii fiscale generale sau partiale, pe baza analizei de risc.

Reguli importante privind inspectia fiscala

Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale. Ea poate si efectuata o singura data pentru fiecare tip de creanta fiscala si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.

La inceperea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala trebuie sa va prezinte legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu semnat de conducatorul organului de inspectie fiscala. De asemenea, inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in registrul unic de control.

Cel putin teoretic, inspectia fiscala se efectueaza in asa fel incat sa va afecteze cat mai putin activitatea curenta si sa utilizeze eficient timpul stabilit pentru efectuarea inspectiei fiscale.

Inspectia fiscala se desfasoara, de regula, in spatiile de lucru ale firmei dvs – aveti obligatia sa puneti la dispozitia inspectorilor fiscali un spatiu adecvat, precum si logistica necesara desfasurarii inspectiei fiscale. Daca nu exista sau nu poate fi pus la dispozitie un spatiu de lucru adecvat, atunci activitatea de inspectie se poate desfasura la sediul organului fiscal sau in orice alt loc stabilit de comun acord cu dvs.

Indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze locurile in care se desfasoara activitatea, sau unde se afla bunurile impozabile, in prezenta dvs.

La finalizarea inspectiei fiscale, trebuie sa dati o declaratie scrisa, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala. in declaratie se mentioneaza si faptul ca au fost restituite toate documentele solicitate si puse la dispozitie de dvs.

Important! Aveti obligatia sa indepliniti masurile prevazute in actul intocmit cu ocazia inspectiei fiscale, in termenele si conditiile stabilite de organul de inspectie fiscala.

Obligatii ale contribuabilului si ale organului de control fiscal

Aveti obligatia sa colaborati la constatarea starilor de fapt fiscale. Legea va obliga sa dati informatii, sa prezentati la locul de desfasurare a inspectiei fiscale toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.

Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale aveti dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.

De asemenea, inspectorii au obligatia sa va informeze pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale despre aspectele constatate in cadrul actiunii de inspectie fiscala, iar la incheierea acesteia, despre constatarile si consecintele lor fiscale.

Organul de inspectie fiscala va va comunica proiectul de raport de inspectie fiscala, in format electronic sau pe suport hartie, acordandu-va posibilitatea de a va exprima punctul de vedere.

Rezultatul inspectiei fiscale

Inspectorii fiscali trebuie sa consemneze in scris rezultatul inspectiei intr-un raport de inspectie fiscala. Aici ei prezinta constatarile din punctul de vedere faptic si legal si consecintele lor fiscale.

Raportul cuprinde toate constatarile in legatura cu perioadele si obligatiile fiscale verificate, precum si in legatura cu alte obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce au facut obiectul verificarii. La acesta se anexeaza, ori de cate ori este cazul, acte cum ar fi procese-verbale incheiate cu ocazia controalelor inopinate sau de constatare la fata locului si alte asemenea acte.

Raportul de inspectie fiscala sta la baza emiterii:
a) deciziei de impunere, pentru diferente in plus sau in minus de obligatii fiscale principale aferente diferentelor de baze de impozitare;
b) deciziei de nemodificare a bazelor de impozitare, daca nu se constata diferente ale bazelor de impozitare si respectiv de obligatii fiscale principale;
c) deciziei de modificare a bazelor de impozitare daca se constata diferente ale bazelor de impozitare, dar fara stabilirea de diferente de obligatii fiscale principale.

Deciziile prevazute mai sus se emit in termen de cel mult 25 de zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale.

 


de Robert Gearba

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia fiscalarezultatul inspectiei fiscaleraportul de inspectie fiscalainspectie fiscala partiala


Data aparitiei: 12 Septembrie 2016

Votati articolul "Sfatul expertului Robert Gearba: Inspectia fiscala":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X