Inregistrarea in contabilitate a obiectelor de inventar primite gratuit se analizeaza pornind de la situatia unei firme care a primit gratis conform promotiei un obiect de inventar la achizitionarea altor obiecte. Pe factura, obiectul primit gratuit apare cu valoarea lui reala (160 lei) si la finalul facturii apare discount conform promotie (160 lei).
Stabilim cu ce valoare se inregistreaza obiectul primit gratis (cu 0 lei sau cu 160 lei) si daca la inregistrarea cu 160 lei se va folosi contul 609 sau 767.
Totodata, vom identifica ce diferente exista la folosirea contului 767 si a contului 609.
La punctul 50 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 este prezentata modalitatea de evaluare si inregistrare in contabilitate a bunurilor la momentul intrarii lor in unitate:
"(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere."
Prin urmare, bunurile intrate cu titlu gratuit se evalueaza la valoarea justa (litera d). Putem considera, desi nu este mentionat explicit, ca bunurile intrate pe baza unei facturi cu valoare zero, care contine o reducere de 100%, sunt intrate cu titlu gratuit.
Conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, contul 303 se debiteaza, printre altele, prin creditul contului 758 cu valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar primite cu titlu gratuit.
In consecinta, bunurile intrate gratuit, pe factura respectiva, vor fi evaluate la o valoare justa determinata pe baza pretului din factura, inainte de aplicarea reducerii.
Inregistrarea in contabilitate si in gestiune a obiectului de inventar la valoarea justa (la pretul de achizitie dinaintea aplicarii reducerii), pe baza de NIR intocmit de societate, in care, la pret de achizitie se va trece pretul de 160 lei:
303 = 7588 - obiectul de inventar cu pretul de 160 lei
Darea in consum a acestuia, pe baza bonului de consum:
603 = 303 - obiectul de inventar la pretul de 160 lei.
Nu se folosesc conturile 609 sau 767.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro