E drept ca legea spune ca mai intai va trebui sa primim o somatie inainte ca Fiscul sau Finantele sa ne puna poprire pe cont. Stim insa cu totii ca nu putine au fost situatiile in care mai intai au fost blocate conturile si abia pe urma a ajuns si somatia.
La fel de cunoscute sunt si situatiile in care ne trezim ca acumulam datorii la stat de care nu ne instiinteaza nimeni in timp util. Legea interzice blocarea conturilor inainte de primirea somatiei de catre contribuabili, insa realitatea de care se lovesc cetatenii demonstreaza ca practica nu respecta legea. In aceasta privinta, Gazeta de Sud aminteste de cazul unui cetatean care a scris redactiei explicand situatia concreta in care i-au fost blocate conturile inainte de primirea notificarii de la ANAF:
"Firma sa s-ar fi ales cu blocarea conturilor inainte de primirea documentului de la organele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Omul acuza un abuz din partea ANAF, reclamand ca i-a fost blocat contul bancar pe 16 mai, iar somatia de plata de la ANAF i-a venit la sediu abia la trei zile dupa efectuarea popririi, aspect care nu este conform cu legea, incepand de anul acesta. "Minciuna din partea ANAF! Nu respecta legea, ca mai tot timpul.
Eram la banca pe 16 mai si chiar in acea zi a ajuns la banca o poprire de vreo 1.200 de lei pe contul firmei, pentru niste «datorii» din februarie. Contabilul a platit in fiecare luna toate cartile de munca (contributiile pentru angajati - n.r.), sume care sunt mai mari de 1.200 de lei, pe care nu le-a putut justifica nici ANAF-ul ulterior. Am primit si scrisoare la sediul firmei pe 19 mai, in care se scrie ca am termen pana la sfarsitul lunii sa platesc", a acuzat detinatorul unei firme din Targu Jiu."
ANAF e obligat sa emita mai intai somatia de plata catre debitor, iar abia dupa 30 de zile de la somatie, Fiscul poate trece la executarea silita propriu-zisa, respectiv la blocarea de conturi, daca firma nu isi achita debitele intre timp.
Potrivit OUG nr. 8/2014 care a modificat Codul de Procedura Fiscala, de anul acesta, "poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei", citeaza Gds.ro.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
De cealalta parte, aceeasi sursa noteaza ca reprezentantii ANAF la nivel local sustin ca sistemul este perfect informatizat si este aproape imposibil sa fie facuta o poprire pe contul unei persoane fizice sau juridice fara sa se trimita in prealabil somatia de plata, citand in acest sens raspunsul ANAF:
"Nu puteam sa declansam executarea silita fara emiterea somatiei, in conditiile prevederilor legale, in sensul ca a fost publicata pe site-ul ANAF somatia si a produs efecte dupa 15 zile de la afisare. Toate datele se transmit electronic", a spus directorul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Craiova, adaugand ca poprirea se face la 30 de zile de la data comunicarii somatiei.
Mai exact, daca respectivului contribuabil nu ii este inmanata somatia la domiciliu de catre postas sau la sediul social al firmei sau daca notificarea nu e ridicata de la posta, aceasta se afiseaza pe site-ul ANAF:
"Prevederile Codului de Procedura Fiscala spun ca se trimite o somatie de plata contribuabililor care nu si-au achitat la termen obligatiile de plata catre bugetul consolidat. Transmiterea somatiei se face prin Unitatea de Imprimare Rapida de la Valcea pe baza datelor din evidenta fiecarui organ fiscal. Comunicarea somatiei se face fie direct contribuabilului, care trebuie sa semneze de primire, fie, in cazul in care contribuabilul nu este gasit la sediul declarat, dupa ce se intoarce somatia la sediul fiscal, aceasta se va afisa pe site-ul ANAF-ului si la sediul organului fiscal, producand efecte la 15 zile de la afisarea pe site-ul organului fiscal", a declarat directorul executiv al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Craiova.
Dupa ce trec cele 15 zile in care somatia sta afisata pe internet, firma care are datoriile respective va fi executata silit, explica in continuare Gds.ro.
Evident, problema apare in momentul in care somatia nu ajunge la firma, iar contribuabilii nu verifica site-ul ANAF, lucru de inteles in momentul in care stii ca nu ai datorii sau habar nu ai ca ai primit o somatie si ca urmeaza sa fii executat silit in 15 zile.
Totodata, e de remarcat faptul ca aceasta cautare, asa cum atrage atentia Gazeta de Sud, se face printre mii de firme, fiind astfel obligati sa cautam "acul in carul cu fan".
Daca se dovedeste ca s-a platit datoria in termenul corect, poprirea se ridica in doua zile, aplicandu-se regimul de urgenta.