email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E obligatoriu dosarul de transfer cand societatea vinde un imobil catre asociatul unic?

dosarul preturilor de transferasociatul unicvanzarelivraretranzactiipret de transfer

In ce priveste obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer in cazul in care o societate vinde un imobil catre asociatul unic, pornim de la cazul unei firme care doreste sa vanda un imobil care nu e amortizat integral asociatului unic. Vom constata astfel daca este suficient raportul de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau daca trebuie intocmit si dosarul preturilor de transfer.

De asemenea, stabilim ce alte documente ar mai trebui intocmite avand in vedere ca este vorba de o persoana afiliata.

Conform art.7 alin.(1) lit.b) Cod fiscal, asociatul unic al unei societati este o persoana afiliata societatii comerciale.

Conform art.11 alin.(1) Cod fiscal, la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe ce intra sub jurisidctia Codului fiscal, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

Conform art.19 alin.(5), in tranctiile realizate intre persoane afiliate trebuie respectat pricipiul pretului pietei libere. Aceasta presupune ca tranzactiile intre afiliati sa se efectueze in conditiile stabilite si nu trebuie ca aceste conditii sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre agenti comerciali independenti.

La stabilirea profitului persoanelor afiliate se vor respecta principiile cu privire la preturile de transfer.

In acest sens, autoritatile fiscale pot ajusta veniturile sau cheltuielile societatii, daca considera ca pretul de piata al tranzactiei cu privire la vanzarea imobilului nu corespunde realitatii.

Conform art.79 alin.(2) Cod procedura fiscala, pentru stabilirea preturilor de transfer, la solicitarea organului fiscal competent,  contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate au obligatia sa intocmeasca si sa prezinte in termenul stabilit de acesta, dosarul preturilor de transfer. Acest dosar va fi intocmit de catre contribuabil in conform prevederilor  OANAF 222/2008.

In cazul de mai sus, o societate comerciala va efectua o tranzactie catre asociatul unic. Obiectul tranzactiei este vanzarea unui imobil, proprietatea societatii.

Valoarea livrarii are la baza un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in acest sens, deci in mod theoretic valoarea tranzactiei este stabilita la pretul pietei.

Astfel, se presupune ca partile din tranzactie sunt de buna credinta, iar pretul tranzactiei este este pretul maxim al pietei c ear fi putut fi realizat intre doi parteneri neutri, nefiind influentat sub nicio forma de realatia de afiliere.

Tranzactia va fi autentificata notarial prin contract de vanzare-cumparare si va fi transpusa si prin factura fiscala emisa de catre societate catre asociatul unic.

Dosarul preturilor de transfer nu aveti obligatia de a-l intocmi decat in cazul in care organul fiscal competent va va solicita acest lucru.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dosarul preturilor de transferasociatul unicvanzarelivraretranzactiipret de transfer


Data aparitiei: 30 Iunie 2014

Votati articolul "E obligatoriu dosarul de transfer cand societatea vinde un imobil catre asociatul unic?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X