In Monitorul Oficial a fost publicata procedura de restituire a accizei suplimentare, fiind astfel reglementata modalitatea de restituire a accizei suplimentare pentru motorina consumata de transportatori.
Astfel, conform art. 160 din Codul fiscal, unele categorii de transportatori beneficiaza de restituirea unei accize achitate la motorina in valoare de 40 Euro pentru 1000 de litri, noteaza consultantul fiscal Adrian Benta pentru HotNews.ro. Acesta noteaza si ca hotararea adopta un buget de 3,02 miliarde de lei pentru aceste restituiri de accize, buget ce se poate utiliza pana in 31 mai 2019.
In ce priveste modalitatea de restituire a accizei suplimentare, procedura efectiva de restituire cuprinde patru etape, explicate de consultantul fiscal Adrian Benta si redate si de noi, prin cele ce urmeaza:
Etapa 1: Operatorii economici ce doresc restituirea accizei au obligatia sa se inscrie in Registrul vehiculelor, ce cuprinde operatorii economici eligibili pentru restituirea de acciza.
Etapa 2: Acestia vor depune documentatia necesara aprobarii. Inregistrarea in Registru se face prin depunerea unei cereri si va fi insotita de anexa 2 si anexa 3 (din Monitorul Oficial): certificatele de inregistrare in scopuri de TVA, certificatul de atestare fiscala, contractul cu distribuitorul de combustibil, lista vehiculelor eligibile insotite de asemenea de mai multe informatii cum ar fi licentele, certificatele de inmatriculare, caracteristicile vehiculului.
Etapa 3: Urmeaza procedura de verificare a documentelor depuse. Administratorul schemei verifica eligibilitatea fiecarui vehicul si aproba total sau partial sau respinge cererea intr-un termen de maxim 15 zile de la data depunerii cererii;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In vederea restituirii accizelor, operatorii economici eligibili depun la administratorul schemei o alta cerere, potrivit modelului din anexa 4 (din Monitorul Oficial). De asemenea, retinem ca cererile se depun trimestrial, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se solicita restituirea. Pot fi depuse simultan mai multe cereri de restituire, intr-un termen ce nu poate sa depaseasca 1 an de la data incheierii trimestrului pentru care se solicita restituirea de acciza.
Etapa 4: In cazul in care se aproba solicitarea, restituirea de acciza se va face intr-un cont bancar din Romania, indicat in cererea de restituire de acciza.