email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte de finantare nerambursabila. TVA-ul deductibil este neeligibil?

TVA deductibilfinantare nerambursabilacontracte de finantarefonduritvahg 218

In ce priveste regimul TVA care se aplica in cazul contractelor de finantare nerambursabila, urmarim cazul in care pentru un proiect finantat din fonduri structurale TVA-ul se deduce pe societate si  nu este cheltuiala eligibila sau neeligibila pentru proiect.

Se primesc bani de la autoritatea de management in contul de prefinantare, suma ce reprezinta un avans incasat in contul proiectului 35%. Per total proiect, suma decontata de la buget reprezinta valoarea fara TVA a facturilor (fiind vorba de finantare 100%).

Daca facturile s-ar plati cu tot cu TVA din suma primita cu titlu de prefinantare, se considera ca ar putea fi interpretat ca acesta este platit o data din banii publici si apoi se si deduce pe societate.

Pana la terminarea proiectului, societatea va plati TVA care nu este finantata, deci situatia s-ar regla. In contract se mentioneaza ca din contul de prefinantare se platesc cheltuieli elgibile si neeligibile aferente proiectului.


Se va stabili astfel daca e posibil ca in aceste conditii sa se asimileze TVA-ul cu o cheltuiala aferenta proiectului, astfel incat sa se plateasca toata valoarea facturii din banii primiti cu titlu de prefinantare.

In ce priveste posibilitatea de a asimila TVA cu o cheltuiala aferenta proiectului, va comunicam ca da, se poate asmila daca este aferenta achizitiilor si serviciilor din cadrul proiectului, insa este o cheltuiala neeligibila.

Avand in vedere ca firma este platitoare de TVA, atunci TVA aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectului finantat din fonduri nerambursabile fiind deductibila reprezinta o cheltuiala neeligibila in cadrul proiectului in conformitate cu prevederile literei a) a art. 12 din Hotararea de Guvern 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale. Chiar si in contractul de finantare se mentioneaza la capitolul " Eligibilitatea cheltuielilor" ca TVA deductibila este o cheltuiala neeligibila. Doar pentru firmele neplatitoare de TVA, aceasta este cheltuiala eligibila in cadrul proiectelor cu finantare nerambursabila.
                                                                                                                            
Cu privire la prefinantare, intr-adevar in contractele de finantare nerambursabila se stipuleaza ca sumele existente in contul de prefinantare se vor utiliza pentru cheltuielile proiectului ( eligibile si neeligibile ). Avand in vedere aceasta prevedere contractuala puteti achita din prefinantare si TVA, insa la intocmirea cererii de rambursare nu puteti solicita la rambursare contravaloarea acesteia, deoarece este cheltuiala neeligibila.

Dar trebuie sa tineti cont ca si in aceasta situatie, in care puteti plati TVA din prefinantare, sunteti raspunzator de asigurarea cofinantarii tuturor cheltuielilor proiectului, atat cele eligibile, cat si cele neeligibile, asa cum v-ati asumat prin semnarea contractului de finantare nerambursabila prin achitarea acestora din surse proprii.         
                                                                                      
De aceea prefinantarea acordata se recupereaza proportional ( in conformitate cu procentul stabilit in contractul de finantare prin deducerea prefinantarii  ) de catre finantator din fiecare cerere de rambursare a cheltuielilor eligibile depusa de dvs. la acesta. Baza legala o reprezinta punctul (3) din HG 218/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 64/2009
privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta:

 (3) In aplicarea prevederilor art. 17 alin. (1) din Ordonanta, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii prin stabilirea in contractele/deciziile/ordinele de finantare a unui procent de deducere a prefinantarii cel putin egal cu cota de prefinantare acordata la nivel de proiect, aplicat la valoarea fiecarei cereri de rambursare transmise de beneficiar, cu exceptia cererii de rambursare in cadrul careia cuantumul prefinantarii ramase de recuperat reprezinta un procent mai mic decat cel stabilit si cu exceptia ultimei cereri de rambursare.

(5) In cazul proiectelor pentru care beneficiarii nu transmit, in termen de maximum 6 luni de la primirea primei transe de prefinantare, cereri de rambursare in cuantum de minimum 60% din valoarea prefinantarii acordate, autoritatile de management au obligatia recuperarii prefinantarii neutilizate pentru efectuarea cheltuielilor eligibile incluse in cererile de rambursare primite si a cheltuielilor pentru plata taxei pe valoarea adaugata neeligibile aferenta acestora."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVA deductibilfinantare nerambursabilacontracte de finantarefonduritvahg 218


Data aparitiei: 23 Iulie 2014

Votati articolul "Contracte de finantare nerambursabila. TVA-ul deductibil este neeligibil?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X