In cuprinsul urmatorului studiu de caz, avem o societate comerciala care a primit pentru un angajat doua instiintari de infiintare a popririi din salariu. Una dintre instiintari e emisa de catre Primaria Municipiului, intrucat angajatul nu platise cheltuielile de salubritate si una de la un birou de executor judecatoresc, pentru achizitia in rate a unui laptop. Angajatul este angajat cu 2 ore/zi, salariul brut fiind 225 lei, iar cel net 188 lei.
Vom vedea daca firma poate retine din acest salariu popririle, avand in vedere ca suma este de doar 188 lei net, precum si in ce ordine se vor retine banii.
Conform dispozitiilor art.149 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Codul de procedura civila stabileste la art. 728 ca salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Sumele retinute se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro