Legea privind piata de capital e supusa in aceasta perioada unor dezbateri publice. E astfel vizata
incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilitatii in plan extern, reprezentand totodata si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori,.
La inceputul saptamanii, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital, anunta Agerpres, precizand ca are in vedere adaptarea legislatiei in domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.
MFP informeaza totodata ca acest demers are scopul sa conduca la incadrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente, ceea ce va asigura o mai mare vizibilitate Romaniei in plan extern si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori. Aceasta propunere legislativa este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital romanesti, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a Romaniei (ASF si BNR), precum si ai Ministerului Finantelor Publice (MFP).
In aceasta privinta, citeaza Agerpres, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a declarat: "Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, in principal, adaptarea normelor nationale in scopul asigurarii unui tratament unitar si echitabil pentru investitori. Ma refer atat la investitorii locali, cat si la cei straini, respectiv la investitorii majoritari si la cei minoritari".
Proiectul de act normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte: facilitarea accesului la piata de capital romaneasca; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata; simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni; cresterea pragului de detinere a actiunilor emise de operatorii de piata si eliminarea pragurilor de detinere a actiunilor emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF) in scopul imbunatatirii acestor entitati si cu efecte pozitive pentru piata de capital locala; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de intrunire a cvorumului si de adoptare a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor, care fac dificila desfasurarea acestora.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In acelasi timp, conform MFP, se urmareste cresterea bazei de investitori institutionali din Romania, si motivarea populatiei sa investeasca direct sau indirect in instrumente financiare listate. in acelasi timp, sunt urmarite cresterea bazei de investitori institutionali din Romania, precum si motivarea investitiilor in instrumente financiare listate.