In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta un SRL, persoana juridica romana, care a fuzionat prin absorbtie cu o persoana juridica poloneza, aceasta din urma avand doua sucursale: una in Elvetia si una in Luxemburg. SRL-ul este persoana absorbanta.
In urma fuziunii, stabilim ce obligatii are SRL-ul prin prisma legislatiei romane privind organizarea si conducerea contabilitatii atat la nivelul SRL-ului, cat si la nivelul celor doua sucursale.
De asemenea, vom vedea ce cerinte de consolidare exista si daca cele doua sucursale trebuie sa tina contabilitate romaneasca sau sunt obligate sa organizeze contabilitate locala proprie, urmand ca soldurile conturilor sa fie transmise lunar spre consolidare catre firma-mama din Romania.
Opinia cu privire la aceasta speta este generata de faptul ca sucursalele sunt dezmembraminte fara perssonalitate juridica conform art. 43 din Legea 31/1990 privind societatile. Acestea nu sunt entitati de sine statatoare si desfasoara activitatea in numele societatii romanesti iar din punct de vedere contabil sunt subunitati fara personalitate juridica infiintate in alte state.
Astfel, din punctul de vedere al conducerii contabilitatii, aceasta trebuie organizata distinct in fiecare dintre cele doua state, conform reglementarilor existente in Elvetia si in Luxemburg iar intreaga activitate a acestor sucursale se integreaza in contabilitatea societatii din Romania, conform pct. 5 alin. (2) din OMFP 1802/2014, in vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Principalele reguli ce trebuie respectate privind procedura de evaluare a tranzactiilor din strainatate sunt enumerate de prevederile de la art. 317-324 din OMFP 1802/2014 privind contabilitatea.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Raspuns oferit de consultantul fiscal Adrian Benta pentru www.portalcontabilitate.ro