email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completare declaratie 112 in situatia unor modificari in cursul lunii. Cum procedam corect?

declaratie 112completare declaratieimpozit pe salariiDeclaratie privind obligatiile de platacontributiilelegea 52

Cum se declara in Declaratia 112 norma pentru un salariat care in prima jumatate din luna a lucrat 8 ore pe zi si in a doua jumatate din luna a lucrat 1 ora pe zi?

Cum se declara daca in prima jumatate a avut salariul brut 1000 lei si in a doua jumatate din luna a avut salariul 200 lei?

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" cuprinse in anexa nr. 7 la Ordinul 1045/2012 astfel cum a fost modificat prin ordinul 1977/2013, randurile 3 - 8 din sectiunea A a anexei nr. 1.2 "Anexa asigurat" se completeaza astfel:

"- Randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" - se completeaza cu:
-- "N" - pentru norma intreaga (6, 7, 8 ore); sau
-- "Pn" (partial P1, P2...P7), unde "n" reprezinta numarul de ore zilnice de contract partial.

- Randul 4 "Ore norma zilnica contract" - se completeaza cu programul normal de lucru specific locului de munca al asiguratului, exprimat in ore. Prin program normai de lucru se intelege programul prevazut la art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau programul normal de lucru sub 8 ore stabilit cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase sau ale art. 112 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Norma zilnica poate sa fie de 8, 7 sau 6 ore.

Declaratia 112 actualizata o gasiti aici

- Randul 5 "Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna. Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca si plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).

- Randul 6 "Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca suportata de angajator din fondul de salarii.

- Randul 7 "Total zile lucrate" - se completeaza cu numarul total de zile lucrate si nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna, stabilit conform Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Randul 8 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata" - se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat, in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale. Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale."

In raport cu declararea castigului brut prin completarea randului 8 "Baza Contributie Individuala ASIGURARI SOCIALE neplafonata", respectiv a venitului brut, acesta se va determina prin cumularea venitului aferente zilelor de munca in care salariatul a lucrat 8 ore cu cel aferent zilelor de munca in care salariatul a lucrat 1 ora. In cazul analizat salariatul a realizat un venit brut lunar de 1200 lei care se identifica, in vederea calculului contributiilor sociale obligatorii, in situatia in care nu intervin si alti parametrii de calcul, castigului brut lunar.

In situatia reducerii normei de munca in cursul lunii, completarea randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" cu valoarea "P1" ce corespunde normei de 1 ora/zi conform elementelor aplicabile pentru ultima zi a lunii de raportare poate conduce la inregistrarea erorilor:

a) "Eroare – Campul ore lucrate efectiv in luna eronat (S19)";
Conform anexei nr. 8 validari, urmatoarele corelari trebuie avute in vedere: A_6 <= NZL*A_4 daca A_3= "N" si A_6 <= NZL*n daca A_3= "Pn", unde: A_3 = Tip contract de munca dpdv timp de lucru; A_6 = Ore lucrate efectiv in luna; NZL = nr. zile lucratoare in luna.

b) "Eroare - Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S19)";

Conform anexei nr. 8 validari, urmatoarele corelari sunt avute in vedere: A_7<= NZL*A_4 - A_6 daca A_3= "N"si  A_7<= NZL*n - A_6 daca A_3= "Pn", unde: A_7 = Ore suspendate in luna; A_3 = Tip contract de munca dpdv timp de lucru; A_4 = Ore norma zilnica contract; A_6 = Ore lucrate efectiv in luna; NZL = nr. zile lucratoare in luna.

Pentru a elimina erorile generate de program, va recomandam pentru luna in care are loc reducerea normei de munca sa completati randul 3 "Tip contract munca din punct de vedere al timpului de lucru" cu "N" care corespunde normei de 8 ore pe zi. In aceasta situatie softul nu va emite atentionari sau erori, iar fisierul XML poate fi generat si declaratia 112 depusa.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu, consultant fiscal


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie 112completare declaratieimpozit pe salariiDeclaratie privind obligatiile de platacontributiilelegea 52

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 Aprilie 2015


Votati articolul "Completare declaratie 112 in situatia unor modificari in cursul lunii. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 3.14 din 5 din 11 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 Aprilie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X