In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 476/30.06.2015 s-a publicat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Prevederile Legii nr. 344/2006 in forma modificata se vor aplica si intreprinderilor stabilite pe teritoriul Romaniei care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European („SEE”) sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, salariati cu care au stabilite raporturi de munca, in urmatoarele trei ipoteze:
a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.
O prevedere nou introdusa prin art. 7 indice 1 de OUG 28/2015 se refera la situatia in care, personalul angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene dar care nu se incadreaza in nicuna dintre cele trei ipoteze.

Cartea Verde a Contabilitatii

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In acest caz, noul act normativ prevede ca se aplica prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si beneficiaza de drepturile prevazute la art. 44 alin. (2) din acelasi act normativ. Astfel, se face trimitere la prevederile art. 43 si art. 44 alin. (2) din Codul muncii.
Art. 43 defineste delegarea ca fiind exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca iar art. 44 (2) prevede ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin urmare, atunci cand nu este aplicabila niciuna dintre cele trei ipoteze reglementate de Legea 344/2006, in forma modificata, personalul angajatorilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, care efectueaza operatiuni de transport international se considera delegat si are dreptul la indemnizatie de deplasare pe langa cheltuielile de transport si cazare daca este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.
Modificarile aduse Legii nr. 344/2006 de OUG nr. 28/2015 au intrat in vigoare la data de 30 iunie 2015.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI