Informatiile pe care le oferim prin cele ce urmeaza au ca punct comun costurile de conversie a stocurilor, precum si regulile care tin de regia fixa. Luam ca exemplu concret activitatea unei edituri care tehnoredacteaza si macheteaza manuscrisuri, trimitandu-le ulterior la tipografie. Vom stabili in ce masura aceasta activitate e una de productie si cum se intocmeste monografia contabila. De asemenea, vom discuta si despre cum gestionam cheltuielile aferente intr-o astfel de situatie.
Conform prevederilor de la pct. 8 alin. (7) Sectiunea 1^2 Definitii din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cost de productie inseamna pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Costurile de conversie (prelucrare) a stocurilor includ costurile direct legate de unitatile produse, cum ar fi costurile cu manopera directa. De asemenea, ele includ si alocarea sistematica a regiei fixe si variabile de productie generata de transformarea materialelor in produse finite. Regia fixa de productie consta in acele costuri indirecte de productie care raman relativ constante, indiferent de volumul productiei, cum sunt: amortizarea, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si costurile cu conducerea si administrarea sectiilor.
Regia variabila de productie consta in acele costuri indirecte de productie care variaza direct proportional sau aproape direct proportional cu volumul productiei, cum sunt materialele indirecte si forta de munca indirecta. Alocarea regiei fixe de productie asupra costurilor de conversie se face pe baza capacitatii normale a instalatiilor de productie. Nivelul real de productie poate fi folosit daca se considera ca acesta aproximeaza capacitatea normala.
Valoarea cheltuielilor cu regia fixa alocate fiecarei unitati de productie nu se majoreaza ca urmare a obtinerii unei productii scazute sau a neutilizarii unor echipamente. Cheltuielile de regie nealocate sunt recunoscute drept cheltuiala in perioada in care sunt suportate. In perioadele in care se inregistreaza o productie neobisnuit de mare, valoarea cheltuielilor cu regia fixa alocate fiecarei unitati de productie este diminuata, astfel incat stocurile sa nu fie evaluate la o valoare mai mare decat costul lor. Regia variabila de productie este alocata fiecarei unitati de productie pe baza folosirii reale a instalatiilor de productie.
Un proces de productie poate conduce la obtinerea simultana a mai multor produse, de exemplu, in cazul obtinerii produselor cuplate sau in cazul in care exista un produs principal si altul secundar. Atunci cand costurile de conversie nu se pot identifica distinct, pentru fiecare produs in parte, acestea se aloca pe baza unei metode rationale, aplicate cu consecventa. Alocarea se poate baza, de exemplu, pe valoarea de vanzare relativa a fiecarui produs, fie in stadiul de productie in care produsele devin identificabile in mod distinct, fie in momentul finalizarii procesului de productie. Prin natura lor, majoritatea produselor secundare au o valoare nesemnificativa. In acest caz, ele sunt adesea evaluate la valoarea realizabila neta si aceasta valoare se deduce din costul produsului principal. Ca urmare, valoarea contabila a produsului principal nu difera in mod semnificativ de costul sau.
In situatia in care anumite costuri (regii) generale sau costuri de proiectare a produselor pot fi identificate ca avand legatura cu unele stocuri, acestea se includ in costul stocurilor respective.
In masura in care prestatorii de servicii au stocuri, ei le evalueaza la costurile lor de productie. Aceste costuri constau, in primul rand, in manopera si in alte costuri legate de personalul direct angajat in furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea, precum si in cheltuielile de regie de atribuit. Manopera si alte costuri legate de vanzare si de personalul angajat in administratia generala nu se includ, ci sunt recunoscute drept cheltuieli in perioada in care sunt suportate.
Costul stocurilor unui prestator de servicii nu include marjele de profit sau cheltuielile de regie neatribuibile, care sunt adesea incorporate in preturile facturate de prestatorii de servicii.
In costul de productie al bunului se include o proportie rezonabila din cheltuielile de regie fixe sau variabile atribuibile indirect bunului in cauza, in masura in care acestea se refera la perioada de productie. Includerea in costul stocurilor a regiilor generale poate fi adecvata in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in locul si forma dorite.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In costul de productie nu se includ costurile de distributie;
Prn urmare activitatea unei edituri, presupune o activitate de productie.
Exemple de inregistrari contabile:
1. Achizitia materiilor prime, a materialelor auxiliare si a altor materiale consumabile:
% = 401
"Furnizori"
301
"Materii prime"
3021
"Materiale auxiliare"
3028
"Alte materiale consumabile"
4426
"TVA deductibila"
2. Consum materii prime si materiale, conform bonurilor de consum:
601 = 301
"Cheltuieli cu materiile prime" "Materii prime"
6021 = 3021
"Cheltuieli cu materialele auxiliare" "Materiale auxiliare"
6028 = 3028
"Cheltuieli cu alte materiale "Alte materiale consumabile"
consumabile"
3. Cheltuieli cu salariile:
641 = 421
"Cheltuieli cu salariile "Personal salarii datorate"
personalului"
645 = 431
"Cheltuieli cu impozite "Contributii sociale"
si taxe"
4. Alte cheltuieli:
6xx = 4xx
Conturi de cheltuieli Terti
6xx = 281
Conturi cu amortizare Amortizarea..
5. Inregistrarea productiei obtinute:
345 Produse finite = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse
(cu valoarea produselor obtinute, la pret de cost)
Costul produselor se calculeaza cu ajutorul evidentei de gestiune si se formeaza prin insumarea cheltuielilor efectuate cu realizarea produsului (carte, publicatie,etc).
Nota : In functie de politicile interne se pot evidentia in contabilitate semifabricatele (produsul/macheta in format electronic care se trimite la tipar, sub forma semifabricatelor). La data transmiterii acesteia catre tipografie se poate emite un aviz de insotire reprezentand semifabricate iesite din gestiune.
6. Vanzarea catre terti:
4111 Clienti = 7015 Venituri din vanzarea produselor finite
(pret de vanzare)
7. Concomitent, se efectueaza descarcarea de gestiune a produselor vandute :
711 Venituri aferente costurilor = 345 Produse finite (pret de cost)
stocurilor de produse
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar