email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare

deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare

Va prezentam mai jos noul Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

Proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.

Prin dispozitiile art.169 alin.(1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.574 din 23 iulie 2015, s-a prevazut ca taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare este aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.263/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.131 din 26 februarie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, prin dispozitiile art.270 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a contestatiilor impotriva actelor administrative fiscale s-a modificat la 45 zile, fata de 30 de zile, astfel cum era prevazut in Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, consideram ca este necesara elaborarea unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in care sa fie preluata actuala procedura de solutionare a deconturilor, cu modificarea corespunzatoare a trimiterilor la noile articole din Codul fiscal si Codul de procedura fiscala si a formularelor de decizii emise in temeiul acestei proceduri.

In plus, avand in vedere solicitarea Directiei generale coordonare inspectie fiscala, prin proiect se elimina domeniului "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat” (cod CAEN 4621) din categoria domeniilor de activitate care atrag incadrarea la risc fiscal mare in cazul contribuabililor mijlocii sau pentru care se obtine un punctaj specific in Fisa indicatorilor de inspectie fiscala ori pentru care nu se aproba regimul special de exportatori.
Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
O R D I N NR. pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

Avand in vedere dispozitiile art.303 alin.(11) din Legea nr. 227 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art.93 alin. (3), art.169, art.342 alin.(1) si art.352 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul

O R D I N
ART. 1 - Se aproba Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, prevazuta in anexa nr.1


ART. 2 – Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

a) Notificare, prevazuta in anexa nr. 2;
b) Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta in anexa nr. 3;
c) instiintare, prevazuta in anexa nr.4;
d) Cerere de aplicare a regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 5;
e) Decizie privind regimul special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 6;
f) Decizie privind incheierea procedurii de rambursare prevazuta in Anexa nr. 7.

ART. 3 - Anexele nr.1 – 7 fac parte integranta din prezentul ordin.

ART. 4 - in sensul prezentului ordin, prin persoana impozabila se intelege persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar prin decont de TVA se intelege decontul de taxa astfel cum este acesta definit la art. 266 alin. (1) pct. 11 din Codul fiscal.

ART. 5 - (1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal.

(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6 - (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se aplica incepand cu deconturile de TVA depuse dupa data de 1 ianuarie 2016.

(2) Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare in curs de solutionare la data aplicarii prezentului ordin se solutioneaza potrivit procedurii in vigoare la data depunerii lor.

ART. 7 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile subordonate acestora, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Emis la Bucuresti, la data de.....................

PRESEDINTE,
Gelu-Stefan DIACONU

Click aici pentru anexe.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Decembrie 2015


Votati articolul "Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 09 Decembrie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X