email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare

deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare

Va prezentam mai jos noul Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

Proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.

Prin dispozitiile art.169 alin.(1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.574 din 23 iulie 2015, s-a prevazut ca taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare este aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr.263/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.131 din 26 februarie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, prin dispozitiile art.270 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a contestatiilor impotriva actelor administrative fiscale s-a modificat la 45 zile, fata de 30 de zile, astfel cum era prevazut in Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere aceste dispozitii legale, consideram ca este necesara elaborarea unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in care sa fie preluata actuala procedura de solutionare a deconturilor, cu modificarea corespunzatoare a trimiterilor la noile articole din Codul fiscal si Codul de procedura fiscala si a formularelor de decizii emise in temeiul acestei proceduri.

In plus, avand in vedere solicitarea Directiei generale coordonare inspectie fiscala, prin proiect se elimina domeniului "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat” (cod CAEN 4621) din categoria domeniilor de activitate care atrag incadrarea la risc fiscal mare in cazul contribuabililor mijlocii sau pentru care se obtine un punctaj specific in Fisa indicatorilor de inspectie fiscala ori pentru care nu se aproba regimul special de exportatori.




Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, publicat in data de 08.12.2015.

AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
O R D I N NR. pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

Avand in vedere dispozitiile art.303 alin.(11) din Legea nr. 227 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art.93 alin. (3), art.169, art.342 alin.(1) si art.352 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art.11 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul

O R D I N
ART. 1 - Se aproba Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, prevazuta in anexa nr.1


ART. 2 – Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:

a) Notificare, prevazuta in anexa nr. 2;
b) Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta in anexa nr. 3;
c) instiintare, prevazuta in anexa nr.4;
d) Cerere de aplicare a regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 5;
e) Decizie privind regimul special de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru exportatori, prevazuta in Anexa nr. 6;
f) Decizie privind incheierea procedurii de rambursare prevazuta in Anexa nr. 7.

ART. 3 - Anexele nr.1 – 7 fac parte integranta din prezentul ordin.

ART. 4 - in sensul prezentului ordin, prin persoana impozabila se intelege persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA potrivit art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar prin decont de TVA se intelege decontul de taxa astfel cum este acesta definit la art. 266 alin. (1) pct. 11 din Codul fiscal.

ART. 5 - (1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal.

(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 6 - (1) Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si se aplica incepand cu deconturile de TVA depuse dupa data de 1 ianuarie 2016.

(2) Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare in curs de solutionare la data aplicarii prezentului ordin se solutioneaza potrivit procedurii in vigoare la data depunerii lor.

ART. 7 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala coordonare inspectie fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili si Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale regionale ale finantelor publice si unitatile subordonate acestora, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Emis la Bucuresti, la data de.....................

PRESEDINTE,
Gelu-Stefan DIACONU

Click aici pentru anexe.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deconturi cu sume negativetvaproiect anafoptiune de rambursare


Data aparitiei: 09 Decembrie 2015

Votati articolul "Proiect ANAF: Aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X