In analiza urmatoare, discutam despre reevaluarea unei cladiri care a fost data in folosinta acum 3 ani. Evaluatorul constata ca raportul de evaluare este doar pentru stabilirea impozitului si nu trebuie inregistrat in contabilitate la data de 31.12.2015. E corect tratamentul?
Din punct de vedere contabil, conform pct. 106 alin. 1 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa la data bilantului. Ca atare, daca diferenta dintre valoarea contabila si valoarea justa rezultata in urma reevaluarii nu este o diferenta substantiala, rezultatul reevaluarii poate sa nu fie inregistrat in contabilitate, in masura in care sunt respectate si celelalte reguli referitoare la evaluarea alternativa la valoarea justa a imobilizarilor corporale.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
In privinta impozitului local pe cladiri, conform art. 460 alin. 5 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal (Noul Cod fiscal ce va intra in vigoare la 01.01.2016), in cazul persoanelor juridice care detin in proprietate cladiri, valoarea impozabila a acestora este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitu si poate fi:
- ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
- valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
- valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
- valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.
Dupa cum se poate observa valoarea impozabila a cladirilor detinute de persoanele juridice nu se va mai raporta la valoarea de inventar din contabilitate, respectiv la valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica, asa cum se prevede in prezent la art. 253 alin. 1 si 5 din actualul Cod fiscal, ci la valorile enumerate la art. 460 alin. 5 din Noul Cod fiscal.
Ca atare, pentru determinarea impozitului local pe cladiri, nu va mai fi nevoie ca valoarea rezultata in urma reevaluarii sa fie inregistrata in contabilitate.
Raspuns oferit pentru
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB