email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA deductibil. Cum stabilim ce cheltuieli de protocol se pot deduce?

tva deductibildeducerecheltuieli de protocoldeducere tvafactura

In cazul de mai jos, avem in rulajul contului 623 protocol pentru care s-a exercitat dreptul de TVA la data facturii in suma de 500 lei, dar si protocol extern inregistrat fara evidentiere TVA,precum si intern pentru care nu s-a exercitat drept deducere TVA in suma de 2.000 lei.

Suma protocol deductibil 2% la calcul profit impozabil la data de 31.12.15 este 800 lei. Vom stabili daca trebuie intocmita autofactura daca suma protocol pentru care s-a exercitat drept deducere TVA este inferioara sumei deductibile de 2%.

De asemenea, vom vedea daca trebuie determinata proportia de cota purtatoare de TVA nepurtator de cota din cei 2% deductibili si intocmita autofactura pentru diferenta 500 lei - 160 lei (20% protocol intern purtator de TVA din total rulaj cont 623 = 2.500 lei x 800 lei cat sunt cei 2% deductibili).

Incepand cu anul 2013, regulile de deducere a TVA pentru protocol s-au schimbat. Astfel, putem avea trei situatii distincte:

1. In cazul acordarii de bunuri sub forma de cadouri, in cadrul actiunilor de protocol, vom aplica prevederile pct. 10, lit. a) din normele de aplicare a Codului Fiscal valabil pana la 31.12. 2015 (Legea 571/2003):

"Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. in situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul"

2. In cazul meselor servite cu clientii companiei, acestea nu se mai supun niciunei limitari, ci se aplica regulile normale de deducere a taxei, respectiv masa de protocol sa fie realizata in scopul derularii activitatii economice a societatii. In acest sens, se recomanda intocmirea unui referat de aprobare a cheltuielilor de protocol, in care sa se mentioneze scopul intalnirii si persoanele participante sau macar compania.

3. In cazul achizitiilor de produse (cafea, zahar), cu scopul de a fi oferite clientilor, recomandam intocmirea unor referate de aprobare a cheltuielilor de protocol in care sa se mentioneze ca aceste achizitii sunt realizate pentru a fi acordate clientilor companiei.

Cu toate acestea, in cazul unui control fiscal, inspectorii pot anula dreptul de deducere al taxei, daca se constata ca aceste achizitii nu au fost utilizate in scopul mentionat in referatele justicative.

Prin urmare, la finalul anului nu se mai face colectarea TVA pentru valoarea cheltuielilor de protocol care depasesc limita deductibila prevazuta la titlul II "Impozit pe profit".
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

 

 


de Bogdan Costea

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva deductibildeducerecheltuieli de protocoldeducere tvafactura


Data aparitiei: 03 Februarie 2016
Ultima actualizare: 05 Februarie 2016

Votati articolul "TVA deductibil. Cum stabilim ce cheltuieli de protocol se pot deduce?":
Rating:

Nota: 1.78 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X