Nu este pentru prima data cand discutam despre ceea ce inseamna reglementarile aferente preturilor de transfer pentru firme. Unele dintre problemele la care trebuie sa ne asteptam in acest domeniu au fost deja dezbatute pe larg intr-un articol recent.
Inspectorii fiscali isi vor concentra atat atentia, cat si energia, asupra modului in care vor fi intocmite dosarele preturilor de transfer, in conditiile in care s-au modificat inca de anul trecut obligatiile in acest domeniu.
Reamintim cu aceasta ocazie si de prevederile pe care le aduce Ordinul 442/2016. Intr-o analiza pe aceasta tema, Capital.ro aminteste si de informatiile suplimentare pe care ANAF le cere prin Declaratia 394 in ce priveste "persoanele neinregistrate in scopuri de TVA sau tranzactiile cu persoanele nerezidente" si considera ca "Fiscul va pune lupa pe schemele de optimizare fiscala cu microintreprinderi si PFA, optimizari intragrup si transferuri de profituri catre companii of-shore".
Astfel, daca facem referire la schemele de optimizare, trebuie urmarit, asa cum aminteste aceeasi sursa, cu atentie felul in care "pot fi considerati afiliati chiar si cei care realizeaza majoritatea tranzactiilor cu o singura companie" fiindca din dorinta unei mai mari transparente in domeniu, cele mai multe companii vor fi nevoite sa isi reorganizeze tranzactiile intragrup.
"Chiar daca obligatia de a avea intocmit dosarul preturilor de transfer intervine din 2017 doar pentru marii contribuabili care au tranzactii cu afiliatii peste anumite plafoane, majoritatea companiilor care au tranzactii cu afiliati sau care au clienti/furnizori unici vor trebui sa intocmeasca dosarul inca din acest an", explica aceeasi sursa.
Printre motivele care ar trebui sa fie considerate semnale de alarma in ce priveste acuitatea si tinta urmatoarelor controale fiscale din partea ANAF, se numara si faptul ca preturile de transfer sunt acum incluse pe lista acelor factori vinovati de producerea evaziunii fiscale.
Mai mult, conform Capital.ro, ANAF doreste sa achizitioneze "servicii de acces la o baza de date care va contine informatii despre aproximativ 120 milioane de companii, localizate in 200 de state de pe toate continentele" si sa obtina "acces la date despre grup (diagrama grupului, sucursale, filiale, sedii permanente etc), afiliati pe categorii de detineri, directe si indirecte, procent din detineri, actionariat si consiliu de administratie, cu prezentarea tuturor interpusilor pana la detinatorul final".
In plus, asa cum atrage atentia aceeasi sursa, vor fi verificate aspectele de veridicitate ale tranzactiilor, iar daca nu vor fi stabilite concluzii favorabile, nu vor mai conta fundamentarile de pret, din moment ce inspectorii nu vor mai tine cont de ele, explica aceeasi sursa, la calcularea impozitelor si a taxelor in Romania.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Manualul Contabilului Incepator - stick USB