In randurile de mai jos, facem referire la o asociere care desfasoara activitate fara scop patrimonial organizand cursuri de formare (aceasta activitate este desfasurata din fonduri proprii si este considerata activitate economica). Stabilim daca trebuie sa se calculeze impozit si daca trebuie intocmite declaratii pentru profitul obtinut din aceasta activitate.
Asociatia organizeaza aceste cursuri pentru persoane fizice de la care incaseaza bani in baza chitantelor emise. Vom vedea care este monografia contabila pentru aceasta activitate si ce declaratii ar trebui depuse.
Activitatea mentionata de dumneavoastra este activitate economica deoarece se realizeaza cu plata persoanelor participante. Potrivit art. 1 din OuG 28/1999 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Daca se incaseaza la sediul asociatiei contravaloarea cursurilor, numerar sau cu cardul aveti obligatia emiterii bonului fiscal si a utilizarii casei de marcat fiscale.
Inregistrarea in contabilitate a veniturilor incasate (daca sunteti neinregistrat ca platitor de TVA):
5311 = 704
sau
411 = 704
si

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
5311 = 411
Cheltuielile aferente acestei activitati se inregistreaza in conturile aferente de cheltuieli
In cadrul categoriilor de cheltuieli dupa natura lor, conturile de cheltuieli se dezvolta obligatoriu in analitice distincte pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala potrivit legii, si activitati economice, iar in continuare se pot dezvolta in analitic in functie de necesitatile impuse de anumite reglementari sau potrivit necesitatilor proprii ale persoanei juridice fara scop patrimonial.
Inregistrarea cheltuielilor aferente
- lectori
621/ an act. ec = 401
- chirii
612/ analitic act. ec = 401
- alte servicii
628/ analitic act. ec = 401
In vederea desfasurarii activitatii economice asociatia va depune declaratia de luare in evidenta ca platitor de impozit pe profit 010 cu bifarea casutei corespunzatoare impozitului pe profit.
La finele exercitiului financiar se determina impozitul pe profit aferent tinand seama de prevederile art. 15 din Codul Fiscal si ale normelor metodologice date in aplicarea acestui articol.
Organizatiile nonprofit care obtin venituri, altele decat veniturile neimpozabile aferente activitatilor fara scop patrimonial si care depasesc limita prevazuta la alin. (3) respectiv minimul dintre echivalentul a 15.000 euro sau 10% din valoarea veniturilor neimpozabile platesc impozit pe profit pentru profitul impozabil corespunzator acestora.
In acest sens se vor avea in vedere si urmatoarele:
a) stabilirea veniturilor neimpozabile din activitatile fara scop patrimonial
b) determinarea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
(i) calculul sumei in lei reprezentand echivalentul a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv;
(ii) calculul valorii procentului de 10% din veniturile prevazute la lit. a);
(iii) stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite conform precizarilor anterioare;
c) stabilirea veniturilor neimpozabile prin adunarea sumelor de la lit. a) si b);
d) determinarea veniturilor impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la lit. c), precum si a celorlalte venituri neimpozabile prevazute de titlul II din Codul fiscal;
e) determinarea valorii deductibile a cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile avandu-se in vedere urmatoarele:
(i) stabilirea cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile de la lit. d) prin scaderea din totalul cheltuielilor a celor aferente activitatii nonprofit si a unei parti din cheltuielile comune, determinata prin utilizarea unei metode rationale de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
Ca metoda de alocare a cheltuielilor comune care se pot aloca activitatii economice se poate utiliza ca si cheie de repartizare raportul intre
Veniturile din activitatea economica/ Venituri totale.
Acest raport se aplica asupra cheltuielilor comune ce nu pot fi inregistrate de la inceput in analitice aferente activitatilor fara scop patrimonial( ex: salarii administrative, amortizari, combustibil, etc).
(ii) ajustarea cheltuielilor determinate conform regulilor de la pct. i), luandu-se in considerare prevederile art. 25 din Codul fiscal;
f) stabilirea rezultatului fiscal ca diferenta intre veniturile impozabile de la lit. d) si cheltuielile deductibile stabilite la lit. e);
g) calculul impozitului pe profit prin aplicarea cotei de 16% asupra rezultatului fiscal pozitiv stabilit
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar